EconomieNieuws uit Zwolle

Sociale recherche Zwolle spoort € 241.284,- aan bijstandsfraude op

Zwolle- De sociale recherche heeft afgelopen kwartaal € 241.284,- aan bijstandsfraude opgespoord. Van 47 mensen is de uitkering stopgezet omdat zij niet eerlijk waren over hun woonsituatie. Verschillende inwoners verzwegen inkomsten naast hun uitkering te hebben. Zij fraudeerden voor in totaal € 22.821,-. Twee inwoners fraudeerden voor zo’n hoog bedrag dat zij zich voor de rechter moeten verantwoorden.

Woonsituatie

In veel gevallen van uitkeringsfraude blijkt de juiste woonsituatie niet doorgegeven aan de gemeente. Dat was ook het geval van een tweetal dat op papier beweerde sinds 2012 elk op een apart adres te wonen. In de praktijk woonde het stel samen, waardoor ze ruim € 53.000,- ten onrechte aan bijstand ontvingen. Dit bedrag wordt van beide personen teruggevorderd.

Ook een ander stel verzweeg hun werkelijke woonsituatie. De partners bleken al zo’n twee jaar op hetzelfde adres te wonen en ontvingen circa € 24.000,- ten onrechte aan bijstand. Ook zij moeten dit terugbetalen aan de gemeente.

Een derde stel viel door de mand toen bleek dat zij inkomsten uit werk hadden verzwegen. Zij moeten ruim € 22.000,- terugbetalen aan de gemeente. Ook een Zwolse vrouw had niet doorgegeven dat zij inkomsten naast haar uitkering had. Door bestandskoppeling kwam de fraude aan het licht. Zij moet ruim € 18.000,- terugbetalen.

Bewust of onbewust geven inwoners soms verkeerde informatie door aan de gemeente. Het opsporen van misbruik van bijstand is belangrijk voor het behouden van draagvlak van deze sociale voorziening. Daarom zet de gemeente Zwolle alle mogelijke middelen in om bijstandsfraude op te sporen.

Zodoende heeft de sociale recherche in 2015 € 691.388,- aan fraude opgespoord. Van 189 Zwollenaren is de bijstandsuitkering stopgezet vanwege fraude. In totaal 187 personen hadden inkomsten uit werk verzwegen, 69 personen waren niet eerlijk over hun woonsituatie.

Gerelateerde artikelen

Back to top button