KabelkrantNieuws uit ZwollePolitiekPolitiek & OpinieVoorpagina

Sociale onderneming Binthout moet afslanken, CU stelt vragen

Zwolle – De sociale onderneming Binthout, een houtzagerij, moet personeel ontslaan. Enkele maanden geleden ontstonden problemen voor het bedrijf met het zagen van de vele gekapte bomen die de gemeente aan Binthout leverde. Met dat hout kon Binthout diverse mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de slag houden. Maar toen zij het hout buiten gingen zagen, kregen de buren te maken met teveel geluidsoverlast. De gemeente stelde daarop een handhavingsbesluit vast waardoor Binthout moest stoppen met dit zagen. En nu blijkt het dus ook te leiden tot ontslag. De Zwolse fractie van de ChristenUnie is daar niet gelukkig mee en stelt vragen aan het college van B&W.

Veel mensen vinden dat de gemeente samen met het bedrijf een oplossing zou moeten vinden. Dat lijkt niet te lukken en dus zit er voor Binthout niets anders op dan mensen te ontslaan. In totaal worden er 4 mensen ontslagen, waarvan 3 waren uitgestroomd vanuit een job coaching-traject naar een betaalde baan bij Binthout. De ChristenUnie vindt het jammer dat overleg tussen Binthout en de gemeente niet tot oplossingen heeft geleid. Zij ziet de huidige situatie als een verlies. In de eerste plaats voor Binthout. Maar ook voor het sociaal ondernemersklimaat in Zwolle. En dat terwijl Zwolle juist inzette op een stimuleringsaanpak voor zogenaamd impact ondernemen. Zij wil dat de gemeente lering trekt uit deze situatie.

De ChristenUnie wil onder andere weten wat de gemeente heeft gedaan om samen met Binthout te
zoeken naar een aanvaardbare en haalbare oplossing op Herfte, waarmee de weg van handhaving had kunnen worden voorkomen. Ook vraagt zij zich af waarom niet gedacht is in mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden. Met de corona maatregelen kan dat ook, waarom niet hier? En zij wil weten of de accountmanager impact-ondernemen betrokken is bij het besluit. En wat gaat er gebeuren met de gekapte bomen in Zwolle nu Binthout niet meer zagen kan?

Kijk voor de complete set vragen hier.

Gerelateerde artikelen

Back to top button