Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Sobere herdenking monument Bollebieste

Zwolle – Op 15 december 2019 werd aan het Sint Josephplein in de Schildersbuurt in Zwolle het oorlogsmonument Bollebieste onthuld. Het monument werd opgericht ter nagedachtenis aan de vijf inwoners die op die dag in 1944 door een geallieerd bombardement om het leven kwamen. Doelwit was waarschijnlijk de IJsselbrug of de gasfabriek in Zwolle, maar de bommen kwamen onbedoeld op de buurt Bollebieste terecht.

Sobere herdenking

Helaas kon dit jaar de herdenking niet doorgaan in volle omvang. Daarom is gekozen voor een sobere invulling. Ze hopen volgend jaar de herdenking alsnog te organiseren in aanwezigheid van nabestaanden, buurtbewoners, belangstellenden, kinderen van basisschool De Springplank, vertegenwoordigers van wijkvereniging Bollebieste, Vereniging Veteranen Zwolle en de gemeente Zwolle.

Bloemen

Op woensdag 15 december om 12.15 uur werd er in aangepaste vorm stilgestaan bij de slachtoffers. Wijkwethouder William Dogger legde samen met Jacob Raap, wijkbewoner en mede-initiatiefnemer van het monument, bloemen bij het monument in aanwezigheid van enkele veteranen.

Monument

De namen van de slachtoffers zijn aangebracht op het monument dat is gemaakt van een weerbastige steensoort. Het monument visualiseert het bombardement door de duidelijk zichtbare kinderkopjes die als gevolg van het bombardement in 1944 door de lucht vlogen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button