Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Snoeischaar in haag voor kankermedicijn en Hospice Zwolle

Zwolle – Snoeiafval van de taxushaag is waardevol. Het bevat een werkzame stof die wordt verwerkt in een kankermedicijn én het levert geld op voor het goede doel. Wie de jonge scheuten tussen 15 juni en 31 augustus inlevert bij de ROVA, steunt daarmee Hospice Zwolle.

Tijd om haag te snoeien

De komende tweeënhalve maand is het tijd om de taxushaag te snoeien. Taxus bevat baccatine, een stof die wordt gebruikt bij middelen tegen kanker, en dat maakt het zinvol om het snoeiafval te verzamelen. Tussen 15 juni en 31 augustus kan het daarom worden ingeleverd bij de ROVA. Daar wordt het opgehaald door Stichting Vergroot de Hoop, die het vervolgens verkoopt aan de farmaceutische industrie. Met de inzameling levert Vergroot de Hoop niet alleen een bijdrage aan medicijnen tegen kanker, het steunt tevens goede doelen door per kubieke meter ingezameld snoeiafval een vast bedrag te doneren.

Samen voor Hospice Zwolle

In de regio Zwolle is Hospice Zwolle voor het tweede jaar op rij het goede doel. “Wij zijn afhankelijk van giften en donaties, dus we zijn daar erg blij mee”, zegt coördinator Joke Boerma. Ze is echter niet alleen blij met de financiële bijdrage, ook de gedachte spreekt haar aan. “In onze eigen nieuwe tuin zie ik enthousiaste vrijwilligers werken aan een groene omgeving. Wat is het dan mooi om te bedenken dat vele Zwollenaren in hun privétuin, door het snoeien van hun taxushaag, ook een beetje meewerken aan het in stand houden van ons huis.”

Snoeitips

Het snoeiafval van de taxushaag is alleen bruikbaar als het schoon is. Dat wil zeggen, niet vermengd met aarde, gras of ander groen. Daarnaast bevat alleen het éénjarig snoeisel de waardevolle stof baccatine.

Gerelateerde artikelen

Back to top button