Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Sneakpreview Grote Kerk: consistorie voor het eerst gebruikt als concertzaal

‘Nieuwe’ Grote Kerk blijft experimenteren

Na de primeur van het concert van het Nederlands Kamerkoor in februari, komt de organisatie van de onlangs verzelfstandigde Grote Kerk Zwolle opnieuw met een verrassing. Op 5 maart wordt de consistorie – de ‘kerkenraadskamer’ – van de kerk voor het eerst in de geschiedenis gebruikt als concertzaal.
De liederen uit de zogenaamde ‘Winterreise’ van Schubert zijn de eerste die ooit in deze ruimte worden opgevoerd. Volgens Albert van Houwelingen, programmeur van de Grote Kerk, is de ronde kamer daar heel geschikt voor. “Het wordt een soort kamerconcert waarbij het publiek dicht bij de musici zit en daardoor iedere nuance in de muziek meekrijgt.”

Nico van der Meel en Pieter Jan Belder

De internationaal gerenommeerde muzikanten Nico van der Meel (zanger) en Pieter Jan Belder (pianist) zijn de eersten die in de consistorie mogen optreden. Daar kan maar een beperkt aantal mensen getuige van zijn. “Er passen maar zestig mensen in de consistorie,” legt Van Houwelingen uit. “Dat maakt het concert extra intiem.”

Schubert voerde de Winterreise zelf voor het eerst in 1827 op voor een vergelijkbaar klein gezelschap van vrienden. Hij gebruikte daarbij een fortepiano, die tegenwoordig meestal vervangen wordt door een normale piano. In het concert in de consistorie wordt echter weer een fortepiano gebruikt. “De vrienden van Schubert waren verbijsterd door de ijzige sfeer die hij met de Winterreise overbracht. Dat authentieke geluid willen we in Zwolle nog eens laten horen.” Schubert heeft de Winterreise overigens niet vaak opgevoerd: een jaar nadat hij de liederen voor het eerst aan zijn vrienden liet horen, overleed hij.

Grote Kerk: Zwolse publiekstrekker

De verzelfstandigde Grote Kerk Zwolle heeft de ambitie om uit te groeien tot één van de Zwolse publiekstrekkers. Vanaf medio 2016 wil de kerk een breed palet aan culturele, educatieve en kerkelijke evenementen aanbieden, die zowel Zwollenaren als het landelijke publiek naar de Grote Kerk in het centrum van Zwolle trekt. In aanloop daar naartoe wil de Grote Kerk Zwolle haar publiek regelmatig een inkijkje geven in wat er komen gaat. Het consistorieconcert is na het concert van het Nederlands Kamerkoor de tweede zogeheten ‘sneakpreview’.

Met de serie sneakpreviews wil de Grote Kerk in relatie met het publiek de programmeringsmogelijkheden verkennen en verder verfijnen. Het consistorieconcert in de Grote Kerk begint op 5 maart om 20:15 uur. Kijk voor meer informatie en kaarten op www.grotekerkzwolle.nl.

Info Grote Kerk Zwolle

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button