EconomieNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

SMS Staking bij Scania voor een betere Metaal CAO

Zwolle – Er wordt vandaag gestaakt bij Scania. Vanochtend om 5 uur werd een groot deel van de medewerkers door de FNV per sms opgeroepen om te gaan staken. Dit doen ze om een betere CAO af te dwingen voor de Metaal sector.

Vroege en late dienst

Op die oproep reageerden zo’n 50 tot 100 man van de vroege dienst die zich verzamelden voor de hoofdingang. Ook werden vanochtend medewerkers aangesproken om vooral toch niet aan het werk te gaan. De groep stakende medewerkers is te voet naar een aan de Russenweg gelegen Partyship gegaan waar ze als stakers zijn ingeschreven. Ook vanmiddag om i uur zal er worden gestaakt voor de late dienst.

Geen overwerk

Ook wordt iedereen opgeroepen door de FNV om zolang er geen CAO is niet over te werken of te flexen. De werktijden zijn dan precies van 06:00 tot 14:00 en van 14:00 tot 22:30.

Noord Nederland staakt

Er wordt vandaag op ruim vijftig noordelijke metaalbedrijven gestaakt. Naar verwachting leggen meer dan 1200 mensen het werk neer voor een fatsoenlijke cao Metalektro (grootmetaal). Belangrijkste geschilpunten in de cao zijn meer zeggenschap over eigen werktijden en een hoger loon.

Al sinds juni 2015 wisselen metaalbedrijven in heel Nederland elkaar af met stakingen. Het cao-conflict werd veroorzaakt toen in mei 2015 de werkgeversclub FME namens de metaalbazen een eindbod presenteerde waarin een ton aan verslechteringen geëist werden. De actiebereidheid in de metaal bleek enorm. Sindsdien telden vakbonden al meer dan 40.000 stakingsdagen. En nog steeds groeit de deelname. Metaalwerkers willen een goede cao met een fatsoenlijk loon, investering in opleiding, ruimte voor het privéleven, zeggenschap over werktijden en geen verslechteringen!

Onlangs kwam de FME ineens met een nieuw bod naar buiten. FNV en CNV hebben aangegeven bereid te zijn tot nieuw overleg, dat plaatsvindt op 10 februari. De stakingen gaan door tot er een nieuwe cao is. De vakbondsleden in Drenthe, Groningen en Friesland besloten juist ook daarom om de druk op werkgevers verder op te schroeven met een staking in meer dan 50 bedrijven tegelijk. Per bedrijf bepalen de metaalwerkers zelf hoeveel dagen ze aan de staking deelnemen.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button