Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Sloophamer heeft vandaag De Volharding neergehaald

Zwolle – Dinsdag is één van de karakteristieke iconen van Zwolle neergehaald. De gevel van de Volharding, onderdeel van de oude verffabriek van Schaepman op het Kraanbolwerk in Zwolle, is niet meer. Na 115 jaar ‘volharding’ heeft hij nu toch echt het loodje gelegd.

Historische elementen worden hergebruikt

Toch blijft een stuk van de historie van Schaepman bewaard. Een aantal belangrijke historische elementen uit de gevel worden verwerkt in een nieuw appartementencomplex dat op deze plek komt. Vandaag zijn deze elementen zoals onderdorpels, de sluitstenen en een brievenbus, tijdens de sloop, vakkundig verwijderd. Deze worden nu opgeslagen en, volgens de huidige planning, eind 2017 / eerste kwartaal 2018 weer gebruikt bij de herbouw.

Teksten opnieuw aanbrengen

De gevel van het nieuwe appartementencomplex krijgt een zelfde aanblik als de gevel van De Volharding. De originele sluitsteen met bouwjaar 1901 wordt straks teruggeplaatst op de top van het nieuwe gebouw evenals de originele raamdorpels en de brievenbus. Ook de geschilderde teksten De Volharding en Schaepman Lakken zullen weer worden aangebracht.

Sloop in 2012

De Volharding was de gevel van één van de oude panden van Schaepman. In de loop der jaren zijn er veel nieuwe stukken bijgebouwd op het Kraanbolwerk. In 2012 is het gehele complex gesloopt met uitzondering van de gevel. Toch is er uiteindelijk voor gekozen om ook deze neer te halen. De gebruikte funderingstechniek sloot niet aan bij de fundering die voor het nieuwe gebouw wordt gebruikt. Ook zou het laten staan van de gevel veel duurder zijn dan slopen en opnieuw opbouwen.

Schaepman begonnen als apotheker

Schaepman bestaat al sinds 1830 en begon destijds als apotheek in Zwolle. In 1910 kwam het bedrijf, toen een groothandel in apothekers- en drogisterijartikelen, volledig in handen van de familie Ten Doeschate. Vanaf dat moment werd begonnen met het maken van verf. Sinds de jaren zestig houdt het bedrijf zich bezig met de productie van industriële lakken. Het bedrijf is inmiddels in Deense handen.

Gevel De Volharding
Gevel De Volharding
Gevel De Volharding vandaag gesloopt
Gevel De Volharding vandaag gesloopt
Gevel De Volharding vandaag gesloopt
Gevel De Volharding vandaag gesloopt
Historische elementen die hergebruikt worden
Historische elementen die hergebruikt worden
Historische elementen die hergebruikt worden
Nieuwbouw sfeerimpressie Kraanbolwerk

Gerelateerde artikelen

Back to top button