EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Shell biedt bijna 20 miljoen voor Shell Haerst Zwolle Noord

Zwolle – Het tankstation Haerst aan de A28 bij Zwolle Noord is de komende 15 jaar opnieuw in handen van Shell. De oliemaatschappij heeft via een online veiling van het Rijksvastgoedbedrijf het station opnieuw in handen gekregen. Shell betaalde voor de nieuwe concessie bijna 20 miljoen euro.

Shell Haerst

De veiling vond afgelopen woensdag 11 september plaats. In totaal werden negentien tankstations langs de rijkswegen opnieuw verhuurd. Drie van de negentien tankstations zijn gewijzigd van huurder. Shell was voor het station Haerst de hoogste bieder met het bod van € 19.705.000,-. Het één na hoogste bod lag op € 6.100.000,-. De overheid krijgt niet het volledige bedrag. Als bij een eerste veiling de zittende huurder namelijk het hoogste bod doet, betaalt deze een bedrag aan de rijksoverheid. Dat komt neer op het verschil tussen het hoogste bod en het op één na hoogste bod, met een maximum van 30% van het eigen bod. In dit geval gaat het om een bedrag € 5.911.500,-

De Haan A28

Het tankstation ’t Loo aan de A28 bij Wezep is de komende 15 jaar in handen van De Haan. Zij boden € 6.875.000,-. Het laagste bod lag op € 5.850.000,-.

De veiling ging over het recht om het terrein van het tankstation 15 jaar te huren. Deze veiling levert de overheid circa 33 miljoen euro op. Daarnaast betalen de exploitanten elk jaar huur voor de grond aan de rijksoverheid. Voor alle ongeveer 245 tankstations langs rijkswegen krijgt het Rijk circa 18 miljoen euro per jaar aan huur.

Meer concurrentie

Tot 2002 hadden de verschillende oliemaatschappijen of exploitanten een doorlopend contract om grond voor een tankstation langs een rijksweg te huren. Andere bedrijven hadden daardoor geen kans, er was geen vrije concurrentie. Daarom veilt het Rijksvastgoedbedrijf sinds 2002 het recht op de huur van de tankstations. Dat gaat stap voor stap: elk jaar een aantal stations. Dit jaar vond de zeventiende veiling plaats, voor negentien stations. Sinds 2002 zijn de huurrechten van 152 stations voor de eerste keer geveild. Sinds 2017 zijn de huurrechten van 18 stations in de tweede ronde geveild waarmee het totaal aan geveilde locaties op 170 staat. Tot en met 2023 komen er nog circa 100 locaties ‘in de eerste ronde’ onder de hamer.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button