Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Senshagen: op weg naar een klimaatbestendige stad

Bewoners gaan zelf data verzamelen en delen

Zwolle – Water dat stijgt tot boven je dakgoot. Dat beeld krijg je als je de postcode 8043 XD intikt op www.overstroomik.nl. De postcode vind je in Stadshagen en juist in die wijk ging dinsdagmiddag het Project Senshagen van start. Bij dat project gaan inwoners de gemeente helpen bij het verzamelen van weer- en luchtkwaliteitsdata. Dat doen ze door zelf een sensor te adopteren en de gegevens daarvan te delen in een smarthub.

Steden moeten zich wel voorbereiden op veranderende klimaatomstandigheden. Zeker als – zoals in Zwolle – het water van maar liefst vijf kanten tegelijk op de stad afkomt. Maar welke maatregelen moet je nu nemen en hoe neem je de juiste beslissingen.

Om het antwoord op die vragen te krijgen moet de gemeente beschikking krijgen over heel veel data. Waar eerder dan een technisch bureau metingen ging uitvoeren, kiest Zwolle voor het betrekken van de inwoners bij het verzamelen van die gegevens. Dat gebeurt vanaf gisteren via het project Senshagen. Inwoners van de wijk adopteren sensoren en delen die gegevens met elkaar maar dus ook met de gemeente. Zelf kunnen ze de gegevens ook uitlezen. De gemeente gaat ervan uit dat door het op deze manier betrekken van de inwoners, zij zelf ook na gaan denken over maatregelen: Hoe voorkom ik dat de steeg achter het huis volstroomt? Waar loos ik mijn regenwater? Hoe groen is mijn wijk, maar vooral ook mijn tuin?

Ik vind Senshagen heel bijzonder. We maken gebruik van hele nieuwe technieken én we doen het met de mensen samen. Godelieve Wijffels, projectleider gemeente Zwolle

De sensoren meten niet alleen de weersomstandigheden maar ook de luchtkwaliteit. Tijdens de officiële aftrap opende wethouder van Willegen de speciale smarthub en onthulde in basisschool de Zevensprong een speciaal bord van het Jeugdsensor Netwerk. Op dat bord kunnen ook de kinderen de gegevens zoals temperatuur, neerslag en fijnstofgehalte zelf aflezen.

We willen ook straks nog prettig kunnen wonen in Zwolle en Stadshagen. Om klimaatadaptief te kunnen bouwen verzamelen we deze data. En dat doen we samen met de inwoners Michiel van Willigen, wethouder Zwolle

Niet alleen de deelnemers aan het project kunnen aflezen wat er allemaal gemeten wordt. Iedereen kan via de Smarthub Senshagen kijken wat er allemaal in de wijk gebeurt. Uiteindelijk komen er 50 sensoren in Stadshagen te hangen.

Bekijk hier de smarthub van Senshagen

Gerelateerde artikelen

Back to top button