EconomieNieuws uit ZwolleOpenbaar vervoerVoorpagina

Senioren maken proefrit met trein en bus

Zwolle – Veel senioren weten niet hoe ze met het openbaar vervoer moeten reizen en blijven daardoor thuis zitten. Dat is niet de bedoeling volgens ‘Ervaar het OV’. Daarom organiseren de ambassadeurs van deze organisatie inloopspreekuren en proefritten. Vrijdagochtend ging een groep senioren vanaf station Zwolle op pad voor zo’n proefrit.

Drempel

Vier senioren namen vrijdagochtend de proef op de som om het openbaar naar Dalfsen te nemen. Begeleider van de groep, de OV-ambassadeur André van Soldt, vertelt dat er binnen het reizen met het openbaar vervoer de laatste jaren veel is veranderd. “Het is een soort drempel. We proberen mensen daar overheen te helpen”. Praten, gezellig houden en er niet een enorme druk op zetten is volgens de OV-ambassadeur de juiste methode. “Mensen krijgen dan het gevoel: ‘hier voel ik me thuis'”.

Na de ontvangst bij het station op het Lübeckplein in Zwolle worden de OV-kaarten opgewaardeerd bij de automaat. Daarna gaat het door de poortjes. De ‘blauwe’ van Blauwnet, want de groep gaat met de Vechtdallijn. Na een prettig ritje in de trein wacht er gratis koffie in Dalfsen. Terug gaat de groep met de bus.

In-en uitchecken en opladen

Mevrouw Koopman is één van de cursisten vandaag. Na bezoek aan een inlichtingenochtend van ‘Ervaar het OV’ in Oldenbroek, besloot ze om zich aan te melden voor de proefrit. Wat ze er van geleerd heeft? “Toch het in- en uitchecken uit de bus en trein en ook het bij de automaat opladen. Want dat is voor ons oudere mensen toch nog wel een probleem om daar mee om te gaan.”

Net als André van Soldt zijn ook alle andere OV-ambassadeurs ervaren Ov-reizigers die vrijwillig leeftijdsgenoten op weg helpen. Met duidelijke informatie krijgen senioren uitleg over de Ov-chipkaart, tarieven en abonnementen, het plannen van een reis en in- en uitchecken bij diverse vervoerders. Naast inloopspreekuren organiseren zij ook informatiebijeenkomsten en proefreizen.

Provincie

De Provincies Overijssel, Flevoland en Gelderland vinden het belangrijk dat senioren zo lang mogelijk zelfstandig kunnen reizen. Daarom maken zij het mogelijk dat Ov-ambassadeurs gedurende het gehele jaar – speciaal voor senioren –  activiteiten organiseren in alle gemeenten.

Ervaar het OV informatie

Gerelateerde artikelen

Back to top button