KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapRegio

Leerlingen van het Ichthus college geven circulair advies over eigen schoolgebouw

Zwolle – Het schoolgebouw van het Ichthuscollege in Kampen gaat binnenkort tegen de vlakte. Daarin zag Gerwin de Vries van Weever Circulair voor Adviseurs van de Toekomst een mooie opdracht. Leerlingen van VWO3 bekeken hun huidige schoolgebouw met een circulaire blik en gaven advies over hoe men verschillende materialen kan hergebruiken in het nieuwe schoolgebouw.

Vorige week presenteerden hun resultaten bij Weever Circulair op kantoor. “Het is leuk om buiten het klaslokaal wat ervaring op te doen,” vertellen de leerlingen. “Je gaat nadenken over dingen waar je normaal gesproken niet mee bezig bent”.

Voorbeelden

Zo kunnen de houten deuren weer prima dienst doen als deur in het nieuwe gebouw, concludeerde het eerste leerlingenadviesbureau. Ook kun je er tuinbankjes en decoratie van maken, of insectenhotel of vogelhuisje. Zeker die laatste twee zijn interessant voor hout wat in mindere staat is: de minder goede delen kan men er afhalen en van de goede stukken hout kun je prima nog een vogelhuisje maken.

Het tweede leerlingenadviesbureau had de betontegels van het schoolplein onderzocht. Deze gaan maar liefst 135 jaar mee, dus een tweede kans zit er zeker in voor deze tegels. Wel adviseerden de leerlingen goed letten op het voorzichtig verwijderen van de tegels. En zorgvuldig te selecteren op goede kwaliteit, want 7% van de tegels is niet geschikt voor hergebruik door breuk of door kauwgom. Een kostenanalyse waarin loon en materiaalkosten werden meegerekend toonde aan dat hergebruik van de tegels niet alleen de duurzame keuze is, maar ook de goedkope keuze.

Op Tiktok had één van de leerlingen van het laatste adviesbureau gezien dat bakstenen vermalen kunnen worden. Dat gaf inspiratie om met dit materiaal aan de slag te gaan. Bakstenen kunnen niet als baksteen hergebruikt worden omdat het cement lastig te verwijderen is. Het advies voor Weever was dan ook om te vermalen en het materiaal elders te gebruiken, bijvoorbeeld in gevels of als betonvulling.

Spannend, maar ook erg leuk

Gerwin de Vries is blij met alle adviezen en vindt het mooi dat de leerlingen ook naar het financiële plaatje hebben gekeken. “Je ziet met de tegels dat de circulaire optie ook financieel een interessante keuze. Duurzaamheid loont. Het is goed dat ze dit zelf ontdekken met zo’n opdracht.” Ook docenten mevrouw Vos en meneer Mars zijn enthousiast: “Je plan presenteren in een professionele setting is spannend, maar ook erg leuk. Ze gaan met een andere motivatie aan de slag, voor een échte opdrachtgever. Het verandert de leerlingen!”

Gerelateerde artikelen

Back to top button