BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Schuttebusbrug wint ingenieursprijs in Duitsland

Zwolle – Dinsdag hebben de gemeente Zwolle, Koninklijke BAM, ProRail en Setzpfandt de Thüringer staatspreis gewonnen voor de Schuttebusbrug in Zwolle. Dit is een prijs van de deelstaat Thüringen voor ingenieurs en architecten die een belangrijke inbreng hebben gehad bij ingewikkelde bouwprojecten. Deze prijs wordt eens per twee jaar uitgereikt in Apolda.

tekst gaat verder onder de foto

Foto’s © Peter Denekamp

De Thüringer staatsprijs

Het ingenieursbureau Setzpfandt uit Duitsland heeft samen met BAM Infraconsult een belangrijk deel van de berekeningen gedaan voor de hoofdconstructie van de door ipv Delft ontworpen Schuttebusbrug. Hierdoor heeft de brug een Duits tintje en is deze meegenomen in de wedstrijd door de deelstaat Thüringen. De jury kon kiezen uit vier projecten. Zij hebben de Schuttebusbrug verkozen als winnaar. Zij gaven aan dat de brug een voorbeeld is van hoe ingenieurs met architecten door samenwerking tot een mooi resultaat kunnen komen. Daarnaast benadrukte de jury de constructie van de Schuttebusbrug: ‘Een betoverende elegantie van het S-vormige figuur’.

tekst gaat verder onder de foto

Het doel van deze prijs is om de beroepsgroep ingenieurs en architecten te eren voor het oplossen van complexe bouwtechnische opgaven bij grote projecten zoals de Schuttebusbrug in Zwolle.

Hoogstaande techniek

De realisatie van de busbrug is een staaltje hoogstaande techniek. Zowel het plaatsen van de brug als het bijzondere S-ontwerp vereisten de nodige vernuftige berekeningen. De brug is namelijk midden tussen allerlei bestaande bouw voorgebouwd en daarna ook nog eens verplaatst over de sporen. De complexiteit hiervan is extra groot vanwege de afwijkende vorm van de brug. Ook de gigantische berekeningen voor het gebruik en de belasting van de brug verdienen de erkenning van deze prijs.

Schuttebusbrug

De brug is gebouwd om de drukke noordzijde van het station te ontlasten. De bussen uit de binnenstad en het noorden van de stad maken gebruik van de brug om de reizigers snel en op een comfortabele manier naar het nieuwe busstation te vervoeren.

tekst gaat verder onder de foto

ProRail en BAM infra zijn in oktober 2017 gestart aan de Schuttebusbrug in opdracht van de gemeente Zwolle. De bouw van de Schuttebusbrug duurde anderhalf jaar Momenteel rijden hier elke dag ongeveer 1200 busritten om reizigers naar hun bestemming te brengen.

Vernoeming

De Schuttebusbrug is een vernoeming naar Schutte Tours, de grondlegger van het Zwolse busvervoer. Herman Schutte was de oprichter van dit bedrijf in 1937. Zijn zoon Hans Schutte heeft afgelopen februari samen met wethouder Anker deze naam onthuld.

Betekenis voor Zwolle

Wethouder Ed Anker: “Hoe mooi is het dat deze brug zo’n erkenning krijgt uit Duitsland. Veel Zwollenaren hebben meegedacht over de nieuwe brug in het hart van de stad, dat maakt het extra bijzonder. Wat een prestatie van de bouwers en wat zijn we als Zwolle trots op de Schuttebusbrug’. Met deze prijs zet Zwolle zich op de kaart in Duitsland. Met de Schuttebusbrug heeft Zwolle samen met haar partners laten zien dat zij moeilijke opgaven niet uit de weg gaan om een zo goed mogelijk knooppunt te zijn voor het landelijke, regionale en lokale openbaar vervoer.”

tekst gaat verder onder de foto

Regiodirecteur Dorothé Wennekendonk van ProRail: “Bij deze prijs wil ik graag de technische uitdaging benadrukken. Deze uitdaging was zeer bepalend voor de vorm en de constructie waarmee de brug gerealiseerd is. Want met de brug kruisen we een druk bereden bundel van sporen. Verder is de brug gelegen tussen gebouwen aan beide zijden waarbij de brugverbinding aan de ene kant moest aansluiten op onze perrontunnel en aan de andere kant op een kruispunt met een spoorwegovergang. Dit complexe inpassingsvraagstuk vroeg om een unieke vorm en bouwmethode. Bovendien moest dat ook nog in samenhang met het aanpassen van de bovenleiding en het zo beperkt mogelijk stremmen van het treinverkeer. In dat complex van factoren zijn we prachtig geslaagd en we zijn blij met de erkenning die we daarvoor met deze prijs krijgen.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button