Nieuws uit Zwolle

Schrijven voor de vrijheid in de Grote Kerk in Zwolle

Zwolle – Op 10 december 2016 vindt in de Grote Kerk in het centrum van Zwolle de jaarlijkse Amnesty International Schrijfmarathon plaats. Met deze wereldwijde marathon vraagt Amnesty aandacht voor mensen over de hele wereld, wie groot onrecht is aangedaan. Amnesty International groep Zwolle is verantwoordelijk voor de Zwolse versie van de marathon, die wordt gehouden tijdens het Hogeschool Windesheimfestival “A Perfect World?!”. Er komen diverse sprekers en artiesten optreden waaronder: Kader Abdolah, Karsu, Muppetstuff en Rico.

Brieven schrijven

Niet toevallig vindt de marathon plaats op 10 december, dit is namelijk de Internationale Dag van de Rechten van de Mens. Tijdens de schrijfmarathon kan iedereen aanschuiven om brieven te schrijven naar de autoriteiten van verschillende landen, waar mensen leven die groot onrecht wordt aangedaan. Er zijn dit jaar tien verschillende cases, onder andere in Malawi, Peru en Egypte. In de brieven wordt gepleit deze mensen te beschermen en de inzet van de overheid hiertoe te vergroten. Amnesty International heeft voorbeeldbrieven opgesteld, veelal in het Engels. Men kan deze overschrijven, maar er mag ook een eigen brief geschreven worden. Niet alleen de autoriteiten krijgen bericht van de brievenschrijvers, ook de slachtoffers zelf krijgen een steuntje in de rug in de vorm van een solidariteitskaartje. Zo was er in 2015 aandacht voor Albert Woodfox (41 jaar ten onrechte gevangen en veroordeeld tot de doodstraf), die het volgende zei over de kaarten: “De berichtjes vanaf de andere kant van de gevangenismuur vormden een enorme bron van kracht voor mij in mijn voortdurende strijd voor vrijheid.”

Scholieren doen mee

Op vrijdag 9 december doen leerlingen en studenten van verschillende onderwijsinstellingen in Zwolle ook mee aan de Schrijfmarathon. Zij doen dat rechtstreeks op hun eigen school. De brieven worden later door Amnesty International groep Zwolle toegevoegd aan de opbrengst van de marathon. Onder andere Hogeschool Windesheim, Onderwijsgroep Landstede en verschillende middelbare scholen doen mee aan de schrijfmarathon dit jaar.

Succes in 2015

Amnesty International groep Zwolle organiseert de marathon nu voor de vierde keer. In het voorgaande jaar heeft de groep geschreven voor een vijftal mensen, waarvan er ondertussen al drie zijn vrijgelaten uit hun gevangenschap. Groep Zwolle-voorzitter Huub Wieringa is hier bijzonder enthousiast over. “Om te vernemen dat wij het met z’n allen voor elkaar hebben gekregen om deze mensen de vrijheid terug te geven, is fantastisch! De vrijgekomen Mexicaanse Yecenia Armenta heeft verteld alle brieven te hebben gelezen en het geweldig te vinden wat de brievenschrijvers doen. Dat geeft een heel goed gevoel, daar doen we het immers voor.”

Iedereen kan meeschrijven!

Iedereen die wil meeschrijven aan de Schrijfmarathon, kan op 10 december tussen 10 uur ’s ochtends en 10 uur ’s avonds naar de Grote Kerk in Zwolle komen. Amnesty bevindt zich daar in het Hoogkoor. Inschrijven is niet nodig, aanschuiven kan wanneer men wil! Op zondag 11 december is er voorafgaand aan de Michaëlsvesper een mini-Schrijfmarathon in de Grote Kerk van 15.00 tot 16.30 uur. Meer informatie over de Schrijfmarathon in Zwolle en in de rest van Nederland is te vinden op http://schrijfmarathon.amnesty.nl/. Hier staan ook alle cases beschreven, waarvoor geschreven kan worden.

Gerelateerde artikelen

Geef een reactie

Back to top button