EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

‘Schrappen Kingsnight bij IJsselhallen ingeslagen als een bom’

Kingsnight, het nachtelijk dance-event op Koningsnacht, zal vanaf 2016 niet meer mogen plaatsvinden. De gemeente Zwolle heeft in haar evenementenbeleid gesteld dat het aantal dance evenementen bij de IJsselhallen terug moet van drie naar twee per jaar.

Deze mededeling is bij Jacolien Verbeek van Kingdance organisator High Energy Events ingeslagen als een bom, zo vertelde ze maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering over het evenementenbeleid in de stad.

High Energy Events organiseert een groot aantal festivals in Zwolle. Kingdance en Kingsnight (IJsselhallen parkeerterrein), Megabase (Park de Weezenlanden), Megawatt (IJsselhallen indoor), Dance for Liberation (IJsselhallen parkeerterrein) Hardshock en Lovely Sunday (Wythmenerplas).

Kingdance en Kingsnight bestaan al vijf jaar. Ooit gestart op de het Rode Torenplein maar in samenwerking met de gemeente verplaatst in 2013 naar de IJsselhallen. Nu wil dezelfde gemeente het evenement schrappen. Jacolien Verbeek: ‘We voelen ons echt in ons hemd gezet. De bezoekers van Kingsnight zijn niet meer welkom. Maar het is wel een evenement waar veel jongeren op rekenen. In heel Nederland worden dit soort feesten door jongeren gevierd maar straks in provinciehoofdstad Zwolle niet meer’. Verbeek vertelt: ‘Vijf jaar lang hebben we als ondernemer geïnvesteerd in een evenement voor jongeren zonder één cent subsidiegeld. Een evenement heeft tijd nodig om winstgevend te worden. Het ontbreekt Zwolle aan een lange termijnvisie door nu dit evenement te schrappen.’

Kingdance is dit jaar bezocht door 19.500 jongeren, Kingsnigt kende 12.000 bezoekers. Volgens Verbeek een niet meer weg te denken toonaangevend evenement. ‘Dancemuziek is ook mainstream geworden in Nederland. Dat zou dan in Zwolle niet meer kunnen op Koningsdag?’

De gemeente Zwolle heeft nog meer maatregelen doorgevoerd die de grootste organisator van Dance evenementen in de stad raakt.

Onlangs zijn de maximaal toegestane decibellen naar beneden bijgesteld voor de festivals aan de Wythmenerplas. Megawatt mag niet meer worden georganiseerd in de IJsselhallen en dancefestival Megabase zal op zoek moeten naar een nieuwe locatie omdat vanaf 2017 Dance niet meer welkom is in Park de Weezenlanden.

Jacolien Verbeek gaf aan het eind van haar pleidooi aan niet akkoord te gaan met het schrappen van Kingsnight.

Gerelateerde artikelen

Back to top button