Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Scholieren Meander College zingen donderdag voor Oekraïne

Benefietconcert “Ukrainian Alleluia” voor UNICEF

Op de vooravond van de Russische inval exact een jaar geleden, geeft Meander Vocaal een UNICEF benefietconcert voor Oekraïne. De 85 leerlingen van het schoolkoor zullen onder begeleiding van het Vuurvogel Jeugdorkest op donderdag 23 februari het benefietconcert uitvoeren in de Plantagekerk in Zwolle.

Terwijl de meeste scholieren uit het koor nog maar net zijn bijgekomen van het jubileumfeest van de Meander Bigband in de Spiegel, zullen ze slechts enkele dagen later de muzikale knop 180 graden omzetten. Het concert draagt de titel “Ukrainian Alleluia” en kent sfeervolle ingetogen koor- en orkestwerken met een overwegend bezinnend karakter. Hoogtepunt zal het gelijknamige werk van Craig Courtney zijn dat in 2007 is gecomponeerd voor alle verliezen die Oekraïne in de loop der tijd heeft moeten doorstaan in oorlogen en rampspoed. Van de Oekraïnse componist Skoryk staat het bekende “Melody” uit de film “The High Pass” op het programma in een speciale bewerking voor volledig symfonieorkest.

Spilno Spots, kindvriendelijke centra

De opbrengst van het Benefietconcert voor UNICEF gaat naar hulp in Oekraïne. Het geld wordt besteed aan onder andere ‘Spilno Spots’ op plaatsen die door de oorlog getroffen zijn en waar veel ontheemde kinderen verblijven. Een Spilno – dat betekent ‘samen’ in het Oekraïens – is een kindvriendelijk centrum waar door UNICEF ondersteuning en kinderbescherming wordt aangeboden. Bijvoorbeeld bij de geestelijke gezondheid van kinderen, hulp bij leren, eerste hulp en doorverwijzing naar gezondheidsdiensten. Ook de registratie voor humanitaire geldhulp gebeurt hier. In maart 2022 startte UNICEF de samenwerking met het ministerie van Sociaal Beleid en inmiddels zijn al 182 Spilno Spots in gebruik genomen waar kinderen rust, hulp en psychosociale ondersteuning krijgen.

UNICEF Zwolle is opnieuw gastheer in dit benefietconcert. Het is inmiddels een traditie waar Meander Vocaal voor de vijfde keer graag aan meewerkt. Het concert “Ukrainian Alleluia” begint donderdag 23 februari om 20.15 uur. Tickets kosten €10 en zijn verkrijgbaar via www.ticketkantoor.nl/shop/unicef2023

Gerelateerde artikelen

Back to top button