Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Schippers in Prinses Margriethaven krijgen duurzame stroomvoorziening

Zwolle – De gemeente Zwolle wil de stroomvoorziening, de plekken waar je stroom kunt afnemen in de Prinses Margriethaven duurzamer maken en verbeteren. Dit stelt het college van B en W aan de gemeenteraad voor. Hierdoor hoeven schippers geen gebruik meer te maken van generatoren voor hun stroomvoorziening. Dat levert niet alleen minder geluid op, ook de CO2-uitstoot verlaagt en het gebruik van fossiele brandstoffen zoals diesel vermindert. Oktober vorig jaar diende de fractie van GroenLinks een verzoek in voor een betere walstroomvoorziening in de haven.

De stroomvoorziening van nu voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd. Vroeger was een aansluiting van 220 volt genoeg. Nu hebben schepen krachtstroom nodig. Ook zijn er te weinig stroompunten in vergelijking tot het aantal schepen die in de haven kunnen liggen.

Foto © Peter Denekamp

Verbetering leefbaarheid omgeving

Door de binnenvaartschippers te verplichten om gebruik te maken van groene stroom wordt de leefbaarheid in de omgeving verbeterd. Dieselgeneratoren zijn door deze verbeterde voorziening niet meer nodig. Hierdoor verwijnt de geluidsoverlast voor de omwonenden. Ook is er straks geen sprake meer van CO2- uitstoot.

Een beter betaalsysteem

De gemeente gaat ook een betaalsysteem invoeren dat makkelijker is voor de scheepvaart.  Momenteel betalen zij met muntgeld. In de toekomst kan dit via een app.

Investering

Deze verbeteringen kosten ongeveer 90.000 euro. De gemeente hoopt dat zij hierin steun krijgt van de provincie met subsidie.

Foto © Peter Denekamp
Foto © Peter Denekamp

 

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button