KabelkrantNieuws uit Zwolle

Schip met levensgevaarlijke lading ligt stil in Zwolle

Zwolle – Binnenvaartschip Imatra dat graan vervoert, is stilgelegd voor Zwolle. Bij het schip is een zeer hoge concentratie van de giftige stof fosfine gemeten. De stof is toegevoegd aan het graan om ongedierte te voorkomen. Wat er met het schip gaat gebeuren, is nog onbekend. Het schip is één van de drie schepen waar een hoge concentratie fosfine is gemeten. De twee andere schepen liggen in Utrecht en Veghel.

Het schip ligt aan de Botterweg, vlakbij de sluis. De lading uit Polen is levensgevaarlijk, waardoor het niet zomaar gelost kan worden. De schippers hadden geen idee dat de lading zo gevaarlijk was. Zij zijn naar het ziekenhuis gebracht voor een controle en kwamen met de schrik vrij.

“In Utrecht heeft een schipper de stoffen gemeten”, zegt Sunniva Fluitsma, woordvoerder van de Algemeene Schippers Vereeniging. “Daarbij werd duidelijk dat er een zeer hoge concentratie fosfine aan boord was. De hoeveelheid was honderden keren meer dan acceptabel is. Het was levensgevaarlijk.” Daarop werden de schepen in Zwolle en Veghel gewaarschuwd en stilgelegd.

Zeer gevaarlijke hoeveelheid

De veilige norm voor het vervoeren van het middel is 0,2 ppm (parts per million/deeltjes per miljoen). Bij 0,5 ppm is de stof al zeer gevaarlijk. Bij de schepen in Zwolle, Utrecht in Veghel is een concentratie gemeten tussen 300 en 400 ppm.

‘Kan weken duren’

De concentratie van de stof aan boord wordt nu regelmatig gemeten. “Die gaat na verloop van tijd dalen”, zegt Fluitsma. “Hoe lang het precies duurt voordat de concentratie laag genoeg is, is afwachten. Dat hangt ook van de weersomstandigheden af. Maar het zou zomaar weken kunnen duren.”

Bron: RTV Oost

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button