EconomieNieuws uit Zwolle

Samenwerkende buurten maken Overijssel duurzamer

Buurkrachtbuurten besparen jaarlijks 10 miljoen kg CO2

Zwolle – De bijna 400 Buurkrachtbuurten die Nederland inmiddels telt, hebben een mijlpaal bereikt: bewoners van deze buurten besparen dankzij succesvolle buurtacties voor energiebesparende maatregelen samen 10 miljoen kilo CO2-uitstoot, elk jaar weer. Het Overijsselse aandeel in deze bijzondere prestatie is bijna 10 procent. In deze provincie leverden buurtacties al 540 energiebesparende maatregelen op, waarmee deelnemers elk gemiddeld ook 540 euro besparen op hun energierekening. En er zit nog veel meer in het vat.

De afgelopen jaren sloten tientallen Overijsselse buurten en dorpen zich bij Buurkracht aan. De deelnemers in deze buurten en dorpen besparen samen inmiddels 917 ton CO2-uitstoot per jaar. Buurtbegeleider Miranda Scheffer in Overijssel: “Buurkracht is zes jaar geleden opgericht om buurten te mobiliseren voor energiebesparing. Het idee om daarbij ondersteuning te bieden met een buurkracht-app en een buurtbegeleider sloeg aan en Buurkracht groeide uit tot dé expert in het in beweging brengen van buurten. Die elkaar ook weer aansteken. Zo zijn in Dalfsen vier Buurkrachtbuurten actief, die goed naar elkaar gekeken hebben en samen 220 ton CO2-uitstoot per jaar besparen. En ondertussen zetten heel veel enthousiaste bewoners hun buurkracht ook al op andere terreinen in om samen hun buurten mooier, beter, groener, veiliger en gezelliger te maken.”

Buurtteams denken steeds groter

Het valt Miranda op dat de initiatiefnemers steeds vaker de samenwerking zoeken met andere partijen. “Wij helpen mensen die in hun buurt aan de slag willen, een buurtteam te vormen en ondersteunen ze bij het enthousiasmeren van de buurt. In Overijssel kiezen die teams er steeds vaker voor om daarbij bijvoorbeeld de wijkvereniging of energiecoöperatie te betrekken. Zo heeft het relatief nieuwe team Grote Maat in Wierden het initiatief genomen om samen te werken met Plan Oost, waar al langer geleden een Buurkrachtteam is opgericht. Nu bundelen ze hun krachten. Team Oldhof Borne trekt samen op met de wijkvereniging en Borne Energie. En in Wensink-Zuid – ook in Borne – is de wooncoach toegevoegd aan het buurtteam Wensink Zuid. In al die buurten zijn we bezig met nieuwe acties. Zo komen we samen verder.”

Intermediair van bewoners en lokale overheden

Steeds vaker betrekken ook gemeenten en overheden Buurkracht bij burgerparticipatietrajecten. Speciaal voor hen heeft Buurkracht drie programma’s ontwikkeld: Aardgasvrij, 10 weken aanpak en EnergyParty’s. Hierbij staat steeds het betrekken van bewoners centraal en draait het om hun inbreng en wensen rondom energiebesparing.
App om de buurt groener, veiliger en leuker maken
Overijsselaren die zelf iets in hun buurt willen organiseren, of het nu een winterfeest is, een kledingruilmiddag of een buurtmoestuin, kunnen de gratis buurkracht-app downloaden om hun buren daarbij te betrekken. Velen weten deze app al te vinden. Zo gebruiken bewoners in Denekamp de app om vrijwilligers op te trommelen om het park op te knappen, en werven bewoners in Zwolle, Heino, Steenwijk en Olst buren voor isolatie- en zonnepanelenacties. Miranda: “Het borrelt en bruist in deze provincie. Mijn voorspelling is dat er nog heel veel mooie activiteiten aankomen.”

Gerelateerde artikelen

Back to top button