ColumnsNieuws uit ZwolleRadiovandetribuneVoorpagina

Samen zijn

'Van de tribune' door Anton Cramer

Zwolle – Ook deze week schreef Anton Cramer weer een column over zijn geliefde club en stad. Als trouw PEC-supporter heeft hij het behoorlijk moeilijk op het moment. Het lijkt erop dat ie voorlopig nog niet op zijn vaste stek op de tribune kan plaatsnemen. Maar er gebeuren natuurlijk ook andere dingen bij en om de club.

Samen zijn

Ik maak me zorgen over de gezondheid van mijzelf en over die van anderen. Zondagavond zag ik een journaal uitzending waar de tweede golf van Corona in Azië werd belicht. Ik veranderde daardoor wat in sombermans, een titel die Remco Campert ooit bedacht. De crisis gaat nog veel van ons vragen, ook in Nederland.

Mijn en jullie gezondheid komen op de eerste plaats. Voetbal  komt  later aan bod, maar is voor mij wel een belangrijke bijzaak in het leven. Het geeft smaak en kwaliteit, zoals ik graag een schep jus over de aardappelen lepel.

Een tikkeltje triestig voel ik me dan ook over de toekomst van PEC Zwolle. De club die decennia geleden onder mijn huid kroop. Op de begroting van 13 miljoen euro moet 2 miljoen worden ingeleverd aan Corona. En volgens de rijksoverheid kan er pas weer publiek bij de wedstrijden op het moment dat er een vaccin beschikbaar is tegen de virusziekte. Lekker dan…

Dat kan nog zeker anderhalf jaar duren. Tot die tijd moet ik in mijn huiskamer mijn club aanmoedigen? In mijn eentje, ook al spelen ze op een steenworp afstand van mijn huis? Dat hou ik niet een seizoen lang vol. Mijn buren ook niet.

Ook daarover maak ik mij dus zorgen.
Maar vrees  zet de gedachten van een mens klem. Angst doodt creativiteit. Je kunt beter de andere kant op fantaseren. De kant van passende oplossingen.

Zo zag ik een initiatief van meerdere supporters groepen. Ze roepen op tot het afzien van schadeclaims en het massaal bestellen van een nieuwe seizoenkaart. Wat er ook gebeurt, daar sluit ik me van harte bij aan. Dit bezorgt me weer een glimlach in plaats van een sombermans kramp.

Ik vernam ook dat iemand een plan heeft ingediend om een stedelijke verloting te houden. De opbrengst gaat naar PEC. Het gaat hem om de stad en om de club, samen optrekken in tijden dat het er op aan komt. Dat zijn initiatieven die het verdienen om  serieus te worden genomen. Kom op gemeente Zwolle, handel snel.

Natuurlijk zit men bij de club niet stil. Vandaag  kregen de seizoenkaarthouders een mail met keuzemogelijkheden  over tegemoetkoming voor de gemiste thuiswedstrijden. Ik heb daar onmiddellijk vanaf gezien en steun uiteraard de club.

Ook begreep ik dat er tal van toekomst plannen liggen, van het weren van ouderen boven de zeventig, tot ze opsluiten in het uitvak. Ik hoop dat zulke gedachten  tot de categorie dagdromerij behoren.

Het mooie van een voetbalwedstrijd bezoeken is dat je juist lief en leed met iedereen deelt. In het stadion zit ik met mijn bijna 68 zomers tussen twee heren die de zeventig ruimschoots achter zich hebben liggen. Wij kunnen straks  in deze gedrochten van plannen onze clubkoorts niet meer  samen delen.

Mannen die van kinds af aan de club steunen. Ze bloeien op temidden van het jonge grut. Sterker, PEC Zwolle geeft hen levenskracht. Door ze af te zonderen vraag  je een te groot offer van deze fans van het eerste uur.

Ik snap dat er voorlopig een anderhalve meter samenleving moet zijn. Voor onze gezondheid en veiligheid. Door groepen apart van elkaar te zetten of ze helemaal te weren, sla je de plank echter mis. In een voetbalstadion juich je samen, deel  je verdriet en ergernis. Je ontmoet er gelijkgestemden. Om samen de voetbalclub te maken die Zwolle verdient! Niemand uit- en afgezonderd.

Anton Cramer

Gerelateerde artikelen

Back to top button