Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Rustig verlopen informatieavond AZC Zwolle maar wel veel zorgen

Zwolle – Tussen de 800 en 1500 mensen waren woensdagavond aanwezig tijdens de informatieavond over het AZC Zwolle. Inwoners konden vragen stellen over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum in Zwolle. In vergelijking met veel andere AZC bijeenkomsten verliep de avond rustig.

Alle bezoekers werden persoonlijk, bij de deur, welkom geheten door burgemeester Henk Jan Meijer en Wethouder Nelleke Vedelaar. Er was veel belangstelling voor de bijeenkomst waardoor meer mensen moesten staan, dan dat er konden zitten.

Foto: ©Joey Bisschop - Informatiebijeenkomst AZC Zwolle
Foto: ©Joey Bisschop – Informatiebijeenkomst AZC Zwolle

Veiligheid

Na een introductie van de burgemeester en COA bestuurder Peter Siebers, konden mensen vragen stellen. De buurtbewoners maken zich zorgen om hun veiligheid, zo bleek. ‘Mijn kinderen kunnen hier straks niet meer naar school fietsen’ en ‘Kunt u de veiligheid garanderen van hardlopers en mensen die revalideren naast het ziekenhuis?’ Waarop het COA aangaf dat zij voor de veiligheid binnen het centrum zorgden. En dat er bijvoorbeeld extra verlichting komt.

Trauma’s

Ook zijn er zorgen of de COA de mensen wel goed kan begeleiden. ‘Deze mensen hebben veel meegemaakt. Kunnen jullie wel omgaan met deze oorlogstrauma’s?’ Het COA reageerde daarop bevestigend. ‘We zijn daarop toegerust. Er is traumahulp aanwezig. Op 800 bewoners zijn er zeker 40 traumatologen, is er geestelijke zorg en een huisartsenpost’

Foto: ©Joey Bisschop - Informatiebijeenkomst AZC Zwolle
Foto: ©Joey Bisschop – Informatiebijeenkomst AZC Zwolle

Te groot

Veel insprekers gaven ook aan dat ze 800 asielzoekers te veel vinden. ‘Waarom kiest de gemeente voor zo’n massale groep mensen bij elkaar? ‘ Het COA richt zich op dat aantal, omdat een AZC dan beter beheersbaar is en je de mensen beter kunt helpen. ‘Met deze omvang zijn goede ervaringen’, aldus het COA.

Positieve geluiden

Naast zorgen ook positieve geluiden uit de zaal. Aan het woord komt een Syriër die hier al 16 jaar woont: ‘Ik ben de Nederlandse mensen dankbaar. Ik ben hier al 16 jaar. Geef liefde.’ Waarna een groot applaus volgt. Ook groot applaus als wordt gesproken over de geweldige inzet van alle vrijwilligers in Zwolle tijdens de noodopvang van de Syriërs in de IJsselhallen.

Foto: ©Joey Bisschop - Informatiebijeenkomst AZC Zwolle
Foto: ©Joey Bisschop – Informatiebijeenkomst AZC Zwolle

Niet iedereen tevreden

Rond 9 uur is het plenaire gedeelte afgelopen en is er nog een informatie markt. Ondanks dat de bijeenkomst rustig verlopen is, is dat geen signaal dat iedereen tevreden is, zo blijkt.
Dhr. Siesling uit Zwolle vindt het uitermate teleurstellend. ‘Weinig concreets. Ze wimpelden alle vragen weg. Mijn kinderen kunnen hier niet meer veilig langs naar school. Ze liegen alles bij elkaar. Er is allang besloten. Beschamend!’ Veel buurtbewoners vinden ook dat veel vragen over de veiligheid niet goed zijn beantwoord. Of in elk geval niet duidelijk. En is er toch veel onbegrip over de omvang.

Foto: ©Joey Bisschop - Informatiebijeenkomst AZC Zwolle
Foto: ©Joey Bisschop – Informatiebijeenkomst AZC Zwolle

Vervolg

Op basis van de informatiebijeenkomst en alle overige verkregen informatie wil het college het locatieonderzoek in februari 2016 afronden en komen tot een voorstel aan de gemeenteraad voor definitieve besluitvorming.
Stemt de gemeenteraad in met het voorstel een azc te ontwikkelen op de waterschapslocatie dan kan, in afstemming met belanghebbenden uit de omgeving, een beheerplan gemaakt worden en kan het azc in het eerste kwartaal van 2017 open.

LIVE Verslag infoavond

 

Website over AZC Zwolle

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button