Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Humberto Tan met NPO radio radio 1 live vanuit Van der Velde in de Broeren

Verkiezing Non-Fictie Boek van het Jaar

Zwolle – Humberto Tan was vrijdagmiddag in Van der Velde in de Broerenkerk in Zwolle met zijn NPO Radio 1 programma ‘Humberto’

De uitzending was niet zomaar in de boekhandel in de Broerenkerk. Tijdens de uitzending maakte hij namelijk het Non-Fictie Boek van het Jaar bekend. De eer ging dit jaar naar ‘Het Boek van Job’ van Annemarie Haverkamp. Ook signeerde Tan ’s ochtend in de boekhandel zijn onlangs verschenen boek ‘Morgen gaat het beter’. 

Genomineerde maandboeken


Voor het Non-Fictie Boek van het jaar konden luisteraars stemmen uit 12 genomineerden boeken, die het afgelopen jaar door boeken- en kunstredacteur Emma Louise Diest waren gekozen als beste non-fictie boek van de maand.

De twaalf genomineerden waren:

Zwijgmannen — Jaap Robben
Met mensen werken — Johan Goossens
Goed, naar omstandigheden — Cindy Hoetmer
Uitgewoond — Cody Hochstenbach
Truus van Lier — Jessica van Geel
Vaderskind — Hans Goedkoop
Het boek van Job — Annemarie Haverkamp
Buiten Bereik — Tim van der Veer
Dora’s Dankbaarheid — Ger Beukenkamp
Wankel Koninkrijk — Tim de Wit
Met vriendelijke groet — Johan Fretz
De Hechtenisclub — Daphné Dupont-Nivet & Nils von der Assen


Daaruit is dus Het Boek van Job naar voren gekomen als winnaar.


Het Boek van Job

Achttien jaar lang beschreef Annemarie Haverkamp de wereld door de ogen van haar zoon Job. Ze begon al met een columnserie in de Gelderlander toen haar zwangerschap samenviel met de eerste van Máxima. Tot haar ontsteltenis bleek bij de geboorte dat Job een zeldzame chromosoomafwijking had. Hij ging niet staan en niet lopen. Zijn gezondheid was broos, maar lachen kon hij als de beste. Annemarie documenteerde zijn hele leven, Job werd een bron van inspiratie. Hij ontwikkelde zich tot een onbevangen jongen die de wereld vol vertrouwen tegemoet trad. Omdat hij niet wist wat normaal was, vond hij niets raar. Hij had geen weet van oorlogen, haat en onverdraagzaamheid. In Het boek van Job laat Annemarie zien hoe de alledaagse dagen waren met een niet alledaags kind, tot Job vlak voor zijn achttiende verjaardag overleed.h –>

In Het boek van Job laat Annemarie zien hoe de alledaagse dagen waren met een niet alledaags kind, tot Job vlak voor zijn achttiende verjaardag overleed.


Morgen gaat het beter

Voor het prachtige in linnen gebonden boek Morgen gaat het beter ruim drie jaar lang het hele land door om meer dan honderd mensen van honderd jaar en ouder te fotograferen. Tijdens de daaropvolgende gesprekken stelde hij ze vragen over hun gelukkigste moment, hun grootste angst en hun diepste dromen. Het resultaat is een prachtige verzameling foto’s en interviews, die soms indringend, soms ontroerend, soms vrolijk of verdrietig zijn. En meestal zijn ze dat allemaal tegelijk. Het schetst een intrigerend tijdsbeeld van de afgelopen eeuw en levert verrassende inzichten op dankzij tienduizend jaar aan levenservaring. Morgen gaat het beter is een prachtig in linnen gebonden boek waarin de foto’s en interviews op fantastische wijze gecombineerd zijn. Dit is hét koffietafelboek van het jaar!

 


Elke vrijdag luister je tussen 14.00 en 16.00 uur naar Humberto Tan op NPO Radio 1. Met zijn programma Humberto luidt hij het weekend in en gaat hij op zoek naar de diepere lagen bij het nieuws. Natuurlijk is er ook aandacht voor muziek, sport en cultuur.

Gerelateerde artikelen

Back to top button