KabelkrantNieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapZorg & Welzijn

Ruim honderd zorgmedewerkers halen mbo-certificaat bij Deltion College

Zwolle – Dankzij de subsidieregeling Nederland Leert Door hebben de afgelopen maanden ruim honderd servicemedewerkers, huiskamerassistenten, gastvrouwen en -heren de cursussen Helpende Plus, Assisteren bij Zorg en Welzijn, Gastvrijheid in de Zorg of Voeding en Hospitality kosteloos gevolgd. De laatste deelnemers ontvangen vlak voor de kerstvakantie een landelijk erkend mbo-certificaat. Na afloop van de subsidieregeling blijven de cursussen beschikbaar voor zorgaanbieders en zorgmedewerkers.

Bij- en omscholen

Tijdens de coronacrisis moesten sommige bedrijven hun deuren sluiten. Mensen verloren hun werk. Daarom heeft de overheid de subsidieregeling Nederland Leert Door ontwikkeld, waarmee bij- en omscholen aantrekkelijker is geworden. Iedereen tussen de 18 jaar en de pensioengerechtigde leeftijd kan door die subsidie namelijk tot 31 december 2022 gratis een cursus of opleiding volgen.

Het Deltion College heeft op de subsidieregeling ingespeeld door samen met branchevereniging ActiZ, samenwerkingsverband A+O VVT en andere opleiders ‘sectoraal maatwerk’ aan te bieden voor de Verpleging, Verzorging en Thuiszorg (VVT). Agnes Mulder, accountmanager Welzijn & Gezondheid: “Wij voelden ons aangemoedigd om na te denken over hoe we met deze regeling van dienst konden zijn in de regio.”

“Wij voelden ons aangemoedigd om na te denken over hoe we met deze regeling van dienst konden zijn in de regio.” Agnes Mulder, accountmanager Deltion

 

“We hebben daarom cursussen aangeboden voor zorgmedewerkers die een ondersteunende functie als servicemedewerker, gastvrouw of huiskamerassistent hebben. Dit zijn relatief nieuwe beroepen in de zorg. Voor deze professionals waren nog weinig cursussen beschikbaar die afgesloten worden met een landelijk erkend mbo-certificaat.”

Verbreden van vaardigheden

Door de subsidieregeling Nederland Leert Door konden zorgmedewerkers kosteloos de cursus Assisteren bij Zorg en Welzijn, Gastvrijheid in de Zorg of Voeding en Hospitality bij Deltion volgen. Mulder: “Deze cursussen op mbo-niveau 2 en 3 dragen bij aan persoonsgerichte zorg. Hoe kan een zorgmedewerker bewust de dag van bewoner een beetje mooier maken? Daar kunnen servicemedewerkers of huiskamerassistenten een belangrijke bijdrage aan leveren. Ook zijn zij heel belangrijk bij het ondersteunen van de gediplomeerde professional.” De cursus Helpende Plus, waarmee een helpende zijn of haar vaardigheden kan verbreden, viel ook onder de regeling.

Relatief nieuw

De laatste deelnemers zijn vlak voor de kerstvakantie klaar. Onderaan de streep heeft Deltion ruim honderd mbo-certificaten uitgereikt binnen de regeling. Mulder: “We wisten niet helemaal wat we ons op de hals hadden gehaald, door deze relatief nieuwe cursussen als sectoraal maatwerk aan te bieden binnen Nederland Leert Door. Het heeft veel gevraagd van zowel Deltion, de zorgorganisaties als de cursisten. Wij hebben ook fouten gemaakt en veel geleerd tijdens het traject. Maar uiteindelijk mogen we heel trots zijn dat we ruim honderd mbo-certificaten aan zorgmedewerkers hebben kunnen uitreiken.”

Die trots wordt gedeeld door de acht zorgorganisaties die gebruik hebben gemaakt van de cursussen. “De organisaties waren blij dat er oog was voor deze groep waardevolle collega’s. Het geeft erkenning voor wat zij als gastheren, gastvrouwen en huiskamerassistenten toevoegen. Ook beseffen de werkgevers dat dit certificaat een begin kan zijn om door te groeien. Het is mooi dat deze professionals de ruimte kregen om hun potentieel te ontwikkelen”, zegt Mulder.

Cursussen blijven beschikbaar

De cursussen Assisteren bij Zorg en Welzijn, Gastvrijheid in de Zorg, Voeding en Hospitality en Helpende Plus blijven na afloop van Nederland Leert Door beschikbaar voor zorgaanbieders. “Niet alleen voor de organisaties die hebben meegedaan aan de subsidieregeling, maar voor elke organisatie die hier gebruik van zou willen maken. Meerdere keren per jaar kunnen zorgmedewerkers starten”, verduidelijkt Mulder.

De cursussen bevatten een overzichtelijk, afgebakend deel van een volledige mbo-opleiding, dat op zichzelf waarde heeft op de arbeidsmarkt. Een mbo-certificaat is wettelijk erkend en wordt opgenomen in het landelijk diplomaregister. “Het geeft bovendien een basis om eventueel verder door te leren”, aldus Mulder.

Bron
Deltion

Gerelateerde artikelen

Back to top button