EconomieNieuws uit Zwolle

Ruim 2.500 minder WW-uitkeringen in Overijssel en Gelderland Noord in een maand tijd

In april daalde het aantal WW-uitkeringen in alle regio’s van Overijssel en Gelderland Noord. De afname was in de drie regio’s groter dan gemiddeld in Nederland. Bijna alle sectoren lieten een afname zien inclusief de sector zorg & welzijn.

 

Nu ook in Stedendriehoek en Noordwest Veluwe afname WW

In de regio Stedendriehoek en Noordwest Veluwe daalde het aantal WW-uitkeringen in april met 4,0% tot 15.848. Daarmee is de afname sterker dan landelijk (-3,7%). De regio ontwikkelt zich vergeleken met vorig jaar nog wel minder gunstig dan gemiddeld. Maar voor het eerst daalt de WW ten opzichte van vorig jaar nu ook in de regio. In veel andere arbeidsmarktregio’s is deze daling al eerder ingezet.

De afname van WW-uitkeringen in april wordt vooral veroorzaakt door aanhoudend economisch herstel en verder aantrekkend seizoenswerk. Dit is onder andere terug te zien bij de bouw, handel en uitzendbedrijven. Bijzonder is dat er deze maand ook minder WW-uitkeringen zijn in zorg & welzijn. Dit geldt onder andere voor beroepen als woonbegeleider, activiteitenbegeleider en helpende thuiszorg. De zorg & welzijn heeft in deze regio een relatief groot aandeel in de werkgelegenheid. Ten opzichte van vorig jaar stijgt de WW in deze sector meer dan landelijk gemiddeld.

IJsselvechtstreek in top 3 regio’s met grootste afname WW

In de regio IJsselvechtstreek daalde het aantal WW-uitkeringen in april met ruim duizend tot 13.426. De afname geldt voor alle gemeenten in IJsselvechtstreek. De regionale daling is met 7,4% opnieuw sterker dan landelijk (-3,7%). Deze maand behoort IJsselvechtstreek zelfs tot de top 3 van arbeidsmarktregio’s met de grootste afname. Ook vergeleken met vorig jaar ontwikkelt de regio zich gunstiger. Desondanks blijft het WW-percentage (de WW-uitkeringen als percentage van de beroepsbevolking) in IJsselvechtstreek met 5,0% hoger dan landelijk (4,8%).

De afname van WW-uitkeringen in april wordt vooral veroorzaakt door aanhoudend economisch herstel en verder aantrekkend seizoenswerk. Dit is onder andere terug te zien bij de uitzendbedrijven, bouw en horeca. Bijzonder is dat er deze maand ook minder WW-uitkeringen zijn in zorg & welzijn. Dit geldt onder andere voor beroepen als woonbegeleider, leider kinderopvang en helpende thuiszorg.

Gerelateerde artikelen

Back to top button