Kunst & CultuurNieuws uit Zwolle

Ruim 2.000 leerlingen mbo, vmbo en vo bezoeken de World Press Photo tentoonstelling 2018 en De Stad Vertelt

ZWOLLE – Deze week bezoeken ruim 2.000 leerlingen van het mbo en vo onderwijs de World Press Photo tentoonstelling 2018 in het Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Dit levert prachtige gesprekken op over vluchtelingen, geweld, oorlog en vrede, hongersnood, milieu en duurzaamheid, uitbuiting, rechten van de mens, sport en natuur.

De geschiedenis van 2017, gefotografeerd door journalistieke fotografen, is te zien op 150 panelen. De World Press Photo bestaat al ruim 60 jaar en is gestart in 1955 als Nederlands initiatief van internationale journalistieke fotografen in Amsterdam. Dit overzicht van de wereldgeschiedenis maakt veel indruk op de leerlingen en docenten. Het iconische beeld van het naakte meisje in Hue (1972) op de vlucht met lotgenoten voor de gevolgen van de atoomoorlog tussen Amerika en Vietnam, staat op ieders netvlies gegrift. Hartverscheurende beelden.

Studenten werken in groepen aan opdrachten, die op school zijn voorbereid tijdens de vakken: burgerschapskunde, maatschappelijke oriëntatie, fotografie, media, audiovisueel beeld, grafische vormgeving, culturele en kunstzinnige vorming.

De Stad Vertelt en Zwolle Vertelt

De tentoonstellingen De Stad Vertelt en Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid worden ook bezocht met storytelling in fotografie en audiovisueel beeld. Leerlingen kiezen hun favoriete foto of film voor de publieksprijs en maken kans op het Fotoboek World Press Photo 2018. Prachtig om te zien hoe trots leerlingen zijn op de verhalen uit deze wijken. Leerlingen van hun eigen school exposeren soms met een eigen beeldverhaal. De thema’s, die vooral veel indruk maken zijn: gezond en vitaal ouder worden, in verwondering van het heelal, stille armoede, integratie, diversiteit in culturen en religies, de schaapskudde, sportief en gezond.
De beeldverhalen van de leerlingen van de Van der Capellen Scholengemeenschap, Jena XL, Journalistiek Windesheim, Deltion College, Cibap, Landstede, OBS De Marshof en OBS Octopus worden bewonderd en zetten hen zelf aan tot fotograferen of filmen. Volgend jaar nog meer van deze prachtige tentoonstellingen in het Academiehuis Grote Kerk Zwolle.

De tentoonstelling is nog te bezoeken tot 24 september 2018. Op zondag 23 september 2018 is van 14.00 – 17.00 uur de prijsuitreiking van de 1e, 2e en 3e prijs en publiekspijs Zwolle Vertelt in Holtenbroek en Zwolle-Zuid en de publieksprijs van De Stad Vertelt voor amateurs en professionals
Voor informatie: www.worldpressphotozwolle.nl of fieke@academiehuis.nl, mobiel: 06 22218109.

De genomineerde prijswinnaars zijn te vinden op:

http://worldpressphotozwolle.nl/wpp18/tentoonstelling-zwolle-vertelt-in-holtenbroek/
http://worldpressphotozwolle.nl/wpp18/tentoonstelling-zwolle-vertelt-in-zwolle-zuid/

Gerelateerde artikelen

Back to top button