Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Lintjesregen voor Meine Boonstra, Peter Vader, Fieke aan ’t Riet en 11 andere Zwollenaren

Gedecoreerden 2023

Zwolle – Burgemeester Peter Snijders reikte ter gelegenheid van Koningsdag aan veertien Zwollenaren een Koninklijke onderscheiding uit. De uitreiking van 14 onderscheidingen vond plaats tijdens de Lintjesregen op woensdag 26 april in Odeon aan de Blijmarkt. De onderscheiding Lid in de Orde van Oranje-Nassau is toegekend aan zeven Zwollenaren. Zeven stadgenoten ontvangen de onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Lid in de Orde van Oranje – Nassau

1. Mevrouw T.C.M. (Door) Kinket – Ester (79 jaar) (Lid in de Orde van Oranje – Nassau)

Mevrouw Door Kinket – Ester zet zich al bijna dertig jaar in voor haar medemens. Eerst bij ziekenhuis De Weezenlanden, later bij Driezorg De Rivierenhof en IJsselheem.
In 1994 startte Door Kinket met haar vrijwilligerswerk in ziekenhuis De Weezenlanden, het huidige Isala ziekenhuis in Zwolle. Al snel daarna ging zij vrijwillig aan het werk in het verpleegtehuis van het ziekenhuis. Ze deed o.a. de catering voor bewoners en bezoekers. Tot aan de sluiting van het ziekenhuis heeft zij dit met veel plezier en toewijding gedaan. In 2013 verhuisden bewoners en medewerkers van De Weezenlanden naar de nieuwe locatie IJsselheem. Ook Door Kinket verhuisde als vanzelfsprekend mee.
Bij IJsselheem werden haar taken uitgebreid. Naast de huishoudelijke taken als koken, opruimen en schoonmaken kreeg ze ook steeds meer zorgtaken voor de bewoners. Door Kinket kreeg gaandeweg haar eigen bevoegdheden op de woongroep en mag zelfstandig de groep draaien. Ze heeft oog voor de omstandigheden en de vragen die zich voordoen. Ze ontlast hiermee het team van medewerkers doordat ze behoeftes en situaties signaleert, herkent en oplost. Ze pakt taken op waar het reguliere personeel niet aan toekomt.
Haar vrijwilligerswerk bij De Weezenlanden en later IJsselheem combineerde Door Kinket met vrijwilligerstaken bij Driezorg Rivierenhof, een grote zorginstelling voor ouderen in Zwolle en omstreken. Van 2012 tot 2021 bood zij kwetsbare ouderen ondersteuning. De ouderen komen in een groepsopvang samen en Door Kinket assisteert de ouderen bij het eten, zorgt voor koffie en thee en het voornaamste: zij creëert een huiselijke, prettige sfeer voor de bewoners. Zij zorgt dat mensen zich thuis voelen, dat ze een waardevol leven kunnen blijven leiden en zichzelf kunnen zijn.

2. De heer J.H. (Jan) van der Veen (64 jaar) (Lid in de Orde van Oranje – Nassau)

De heer Jan van der Veen is een sociaal-maatschappelijk betrokken man. Hij zet zich al meer dan 25 jaar belangeloos in voor de samenleving. Voornamelijk in kerkelijk verband maar ook het speciaal onderwijs mocht op zijn inzet rekenen.
Als directeur-eigenaar van een consultancybedrijf staat Jan van der Veen bekend als een betrokken werkgever met hart voor de samenleving, zijn werknemers, producten en zaak. In 2021 verkocht hij zijn bedrijf. Naast zijn drukke baan weet hij altijd tijd vrij te maken om zich in te zetten voor kerk en samenleving.
Als kerkvoogd, voorzitter kerkenraad en technisch voorzitter kerkrentmeesters is Jan van der Veen een grote steunpilaar voor de Sionskerk in Zwolle. Ongemerkt brengt hij vele uren door in de kerk. In 2008 werd hij benoemd als ambtsdrager en ouderling-kerkvoogd. Hij heeft zich jarenlang als kerkrentmeester ingezet voor de vermogensrechtelijke kant van de gemeente.
Twee jaar later werd hij gevraagd als voorzitter van de kerk. Tijdens de fusie van de Emmaüskerk Berkum en de Sionskerk was Jan van der Veen voorzitter van de ouderlingen. Hij denkt mee en is benaderbaar. Voor de gemeente is hij een steun en toeverlaat, omdat hij weet wat er in de gemeenschap leeft.
Sinds januari 2019 vervult Jan van der Veen de functie van kerkrentmeester en is hij voorzitter in het overleg van de kerkrentmeesters van de Sionskerk. Ook is hij voorzitter van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse Gemeente Zwolle. Het is niet voor niets dat hij voor deze functies wordt gevraagd. Je kunt van Jan van der Veen op aan. Hij komt na wat hij belooft, hij is een betrokken man en een harde werker.

3. Mevrouw S. (Suze) aan het Rot – Ripke (74 jaar) (Lid in de Orde van Oranje – Nassau)

Mevrouw Suze aan ’t Rot – Ripke is een warme, zorgzame vrouw die voor iedereen in haar omgeving klaarstaat. Nog maar kort werkzaam in de zorg werd zij op jonge leeftijd al afgekeurd wegens aanhoudende rugklachten. Een enorme desillusie. Na een risicovolle, maar succesvolle operatie ging zij op latere leeftijd alsnog aan de slag in de zorg: als vrijwilliger. Het is tekenend voor haar doorzettingsvermogen en voor haar hart voor de zorg.
In de huiskamer van Verpleeghuis De Weezenlanden hielp zij bewoners met eten en drinken, maakte een praatje en zorgde voor een fijne sfeer. Ze zette zich voor tweehonderd procent in. Overal waar hulp nodig was, was Suze aan ’t Rot te vinden. Of het nu om de organisatie van een feestje ging, activiteiten met bewoners, wandelen met cliënten of een boodschap doen: niets was haar te veel. De medewerkers van De Weezenlanden, later IJsselheem, konden altijd van haar op aan.
Intussen zorgt zij voor dierbaren om haar heen. (Schoon)ouders, (klein)kinderen en vriendinnen: iedereen kan in goede en slechte tijden op de zorg en steun van Suze aan ’t Rot rekenen. Meerdere familieleden en vriendinnen heeft zij in de laatste levensfase begeleid. Dat deed zij met veel liefde, zorg en aandacht. Waar familie ontbrak of mensen niet in staat waren om te zorgen, daar vulde zij de leemte. Ook voor haar eigen dochter en schoonzoon is Suze aan ’t Rot een grote steun. Sinds 2013 kan ook het Ronald McDonald Huis in Zwolle rekenen op de vrijwillige inzet van Suze aan ’t Rot. Zij is gastvrouw in het huis. Zij zorgt voor een warm welkom en de inschrijving, doet huishoudelijke taken en zorgt dat alles schoon en fris is. Vijf nachten per kwartaal is zij nachtvrijwilliger en op Eerste Kerstdag verzorgt zij steevast de Kerstbrunch. Daarnaast draagt ze ook financieel een steentje bij. De jaarlijkse HomeRide-Run en HomeWalk zijn bekend in Zwolle en omgeving. Suze aan ’t Rot haalde samen met vriendinnen ruim 9.000 euro op voor “haar” huis. Een zeer welkome bijdrage.

4. De heer M. (Meine) Boonstra (60 jaar) (Lid in de Orde van Oranje – Nassau)

Meine Boonstra is een begrip in Zwolle. Vanuit zijn feestwinkel in Assendorp maakt hij Zwolle en de omgeving een beetje mooier. Hij weet van iedere gelegenheid een feestje te maken en zijn winkel is dan ook niet meer weg te denken uit het Zwolse en de regio. Maar Zwolle kent Meine Boonstra sinds 1998 ook als Stads-Sinterklaas en eigenlijk de enige echte Sint. Meine Boonstra draagt, samen met zijn Sinterklaasmuseum en zijn rol als Sinterklaas in Zwolle, bij aan een eeuwenlange traditie in onze samenleving.
In 1998 werd Meine Boonstra benaderd door de Stichting Evenementen Zwolle om Sinterklaas van de stad te worden. Een eervolle taak die hij met beide handen aangrijpt want al van kinds af aan is hij gefascineerd door de mythische figuur van Sinterklaas. Zijn charismatische, karakteristieke uiterlijk komt hem in deze rol goed van pas: de persoon Meine Boonstra valt samen met de figuur van Sinterklaas. Vol energie en met groot enthousiasme wijdt hij zich aan zijn rol, begaan met de stad en het programma van de feestelijke intocht. Tijdens vergaderingen bemoeit hij zich actief met de invulling. Hij legt verbanden en verweeft de actualiteit in zijn rol. Improvisatie is hard nodig als Sinterklaas.
Na de centrale intocht als Sinterklaas in de stad, kruipt Meine Boonstra enkele weken later weer in de rol van de Goedheiligman voor zijn eigen wijk Assendorp. Om wederom de straten door te gaan en ieder kind een glimlach te bezorgen. De persoonlijke benadering in de wijk staat bij hem hoog in het vaandel. Zo gaat hij te voet door de wijk voor optimaal contact met belangstellenden. De saamhorigheid en betrokkenheid in de wijk zijn groot.
Hij is er in geslaagd van het Sinterklaasfeest in Zwolle een inclusief feest te maken, waarin er ruimte is voor iedereen.
Ook buiten de Sinterklaasperiode om loopt het kinderfeest als een rode draad door zijn leven. In 2006 richtte Meine Boonstra het unieke en allerkleinste Sinterklaasmuseum van Nederland op. In het souterrain van zijn winkel is een unieke collectie te vinden over Sinterklaas en alles wat met de traditie en de geschiedeis ervan samenhangt. Bezoekers van heinde en verre weten het museum te vinden, van Noorwegen tot Japan en van de Verenigde Staten tot Duitsland. Met het museum hoopt Meine Boonstra de Nederlandse Sinterklaastraditie in ere te houden. In 2017 won Meine Boonstra de Gouden Mijter van de landelijke Stichting Vrienden van Sinterklaas (SVVS). Een kroon op het werk van Meine Boonstra.
Buiten al zijn Sinterklaasactiviteiten mag niet onvermeld blijven dat Meine Boonstra zich ook inzet voor ouderen en mensen die het moeilijk hebben in de samenleving. In coronatijd heeft hij veel eenzame ouderen bezocht en ze thuis of in een tehuis verblijd met muziek, zang en ballonnen. Menige oudere is uit een eenzame, depressieve fase gekomen door de bezoekjes van Meine en zijn partner Ben. Drijfveer voor Meine Boonstra is omzien naar elkaar, ongeacht of dat met een feestwinkel, museum of als Sinterklaas is. Hij is in die zin niet alleen op 5 december een ‘goedheiligman’.

5. Mevrouw G.G. (Geertje) Poessé – Leeuw (79 jaar) (Lid in de Orde van Oranje – Nassau)

Omkijken naar een ander staat hoog in het vaandel bij Mevrouw Geertje Poessé – Leeuw. Al jaren staat zij haar omgeving met raad en daad bij. Dat doet zij voor de kerk, zorginstelling Het Zand en haar naasten. In haar vrijwilligerswerk kan zij haar creativiteit en zorgzaamheid kwijt. Geertje Poessé is de stille maar drijvende kracht op de achtergrond die voor veel mensen het leven een beetje mooier maakt.
Al ruim dertig jaar is Geertje Poessé een trouwe vrijwilliger bij Het Zand, een zorginstelling in Zwolle voor ouderen en verpleeghuispatiënten. Zij is een graag geziene vrijwilliger binnen de organisatie. Trouw en creatief, zo omschrijven collega’s haar. In de jaren negentig ondersteunde Geertje Poessé wekelijks de fysiotherapeuten bij de gymnastiek. De kleurrijke materialen die nodig waren als hulpmiddelen bij de oefeningen maakte zij zelf. Tot op de dag van vandaag wordt dankbaar gebruik gemaakt van deze materialen. Ook op de revalidatieafdeling heeft zij lang geassisteerd bij creatieve middagen.
Ook voor het zanguurtje stelde Geertje Poessé zich direct beschikbaar om mee te helpen. Ze hielp met het halen en brengen van de bewoners en gaf invulling aan het christelijk zanguurtje. De laatste jaren zet zij zich in voor bewoners met dementie en stelt zij voor hen een geschikte kerkelijke viering samen. Zij weet haar zachte en bescheiden stem in te zetten en sluit daarmee aan bij de beleving van de patiënten. In de verhalen en materialen die zij de mensen laat zien, ruiken, voelen en proeven verplaatst zij zich in hun belevingswereld. Zij weet mensen aan te spreken en te raken. Naast deze taken is Geertje Poessé ook altijd betrokken bij het bloemschikken, het maken van kleding en andere dagactiviteiten. Er wordt nooit tevergeefs een beroep op haar gedaan.
In het leven van Geertje Poessé spelen geloof en kerk een belangrijke rol. Sinds zij in Zwolle-Zuid is gaan wonen, is zij aangesloten bij de Koningskerk. Daar is zij zuster voor kerkelijk contact, draagt ze bij aan liturgische aankleding van het gebouw en is zij actief voor de werkgroep ‘Kunst in de Kerk’. Ze brengt bezoekjes aan eenzame ouderen en zorgt dat de kerk als een thuis voelt met haar prachtige bloemstukken.
Naast haar vrijwilligerswerk staat haar leven ook al ruim 20 jaar in het teken van mantelzorg. Twintig jaar geleden kwam haar zus in Zwolle wonen en sindsdien zorgde Geertje Poessé voor haar. Haar echtgenoot kan momenteel op haar toegewijde zorg rekenen.

6. Mevrouw A.S. (Fieke) van ’t Riet (73 jaar) (Lid in de Orde van Oranje – Nassau)

Fieke van ’t Riet is een sociaal-maatschappelijk vrouw. Bovendien is zij een zeer gedreven en ondernemende vrouw die voor andere vrouwen een voorbeeld is en een bron van inspiratie. Al decennialang zet zij zich in voor een gelijkwaardige samenleving met ruimte en oog en oor voor iedereen. Na een loopbaan in het onderwijs was zij op projectbasis actief voor de Nederlandse Bond van Plattelandsvrouwen en Vrouwenopvang Overijssel en maakte zij zich sterk voor het welzijn en de emancipatie van vrouwen. Ook in haar vele vrijwillige bestuurswerk wil zij het verschil maken voor mensen die in de verdrukking komen. Gedurende twee periodes was Fieke van ’t Riet in de Zwolse politiek actief voor de Partij van de Arbeid, aanvankelijk als gemeenteraadslid en later als fractievoorzitter. Ze zorgde voor meer aandacht en budget voor amateurkunst en nieuwe podiumkunsten.
Voor Fieke van ’t Riet is onderwijs een cruciaal instrument in haar streven naar een gelijkwaardiger samenleving. Veertig jaar lang stond zij voor de klas in het kleuter- en basisonderwijs en in het middelbaar- en hoger beroepsonderwijs. Tot op heden is zij als secretaris bestuurlijk actief voor Stichting Universiteit Leven Lang Leren. Deze organisatie biedt cursussen in heel Overijssel voor volwassenen met een hbo- en universitair werk- en denkniveau op het terrein van kunst, cultuur, ethiek, sociale vraagstukken, theologie en filosofie. De aanpak en de thematiek staan voor de waarde die Fieke van ’t Riet hecht aan de emancipatoire ontwikkeling van mensen op deze terreinen.
Fieke van ’t Riet draagt kunst en cultuur een bijzonder warm hart toe. Ruim 20 jaar had ze samen met Hanneke van Vilsteren een eigen poppentheater. Zij maakten (kinder-)voorstellingen met maatschappelijke thema’s zoals vrouwenemancipatie en feminisme waarmee ze het hele land doorreisden.
Samen met echtgenoot Jan van Popta en vriendin Wies Brinkhof organiseerde Fieke van ’t Riet tot voor kort bijna tien jaar lang concerten in eigen huis en tuin, waarbij beginnende artiesten/singer-songwriters een podium kregen voor een gezelschap van zo’n 40 tot 65 mensen. Elk jaar vonden twee concerten plaats; één in de zomer en één in de winter.
Sinds 2015 is Fieke van ’t Riet initiatiefnemer/programmamanager en drijvende kracht achter stichting ‘De Stad Verbeeldt’, een organisatie die grotendeels drijft op vrijwilligers. Met als missie om storytelling – De Stad Vertelt – in fotografie, beeld en geluid als fenomeen landelijk op de kaart te zetten aan de hand van tentoonstellingen, cross-mediale en multimediale platforms. Het bijzondere is dat zij daarbij zowel kinderen, jongeren als ouderen weet te betrekken en verbinden. Zo benaderde zij vele onderwijsinstellingen in Zwolle voor lesprogramma’s rondom storytelling.
Ook slaagde zij erin Zwolle landelijk op de kaart zetten als stad van de fotografie. De afgelopen jaren zijn de tentoonstellingen van De Zilveren Camera naar Zwolle gehaald en werden vele masterclasses en lesprogramma’s opgezet rondom storytelling op markante locaties in de stad. Deze kunnen rekenen op belangstelling uit de wijde regio.

7. De heer G.J. (Geert Jan) den Hengst (52 jaar) (Lid in de Orde van Oranje – Nassau)

Geert Jan den Hengst werkte als leerkracht in het voorgezet speciaal onderwijs voor moeilijk lerende en opvoedbare jongeren. In 1999 slaat echter het noodlot toe, als hij op 29-jarige leeftijd de diagnose Multiple Sclerose krijgt. Een allesbepalende diagnose. Geert Jan den Hengst is veerkrachtig en gaat niet bij de pakken neerzitten. Hij sluit zich aan bij vrijwilligersorganisaties als Zwolle Doet, schrijft blogs en columns voor Stichting MEE, Toegankelijk Zwolle en Vinexpress Stadshagen. Schrijven wordt zijn passie. Als ervaringsdeskundige zet hij zich bovendien vrijwillig in voor een toegankelijke en inclusieve samenleving.
Enkele jaren na de diagnose MS kan Geert Jan den Hengst nog zijn functie als docent uitoefenen, maar uiteindelijk moet hij de ommezwaai maken naar een andere functie op de school waar hij werkt, om vervolgens in 2008 volledig arbeidsongeschikt te worden verklaard. Intussen ontdekt hij zijn schrijftalent. Voor basisschool De Wendakker, de school van zijn dochters, verzorgde hij jarenlang de nieuwsbrief de Rakkerpraat. Hij verzamelde artikelen en maakte daar een prettig leesbaar document van. Ook was hij voorzitter van de Oudercommissie en regelde hij alles op het gebied van fietsverkeer en veiligheid rondom de school.
Intussen schrijft Geert Jan den Hengst voor de huis-aan-huis-krant De Vinexpress. Deze maandelijkse krant wordt geheel door vrijwilligers gemaakt voor de wijk Stadshagen. Sinds 2015 is hij bestuurslid, redacteur en schrijver. Hij levert artikelen aan, denkt mee over interessante en actuele onderwerpen en interviewt mensen voor de rubriek Bijzondere Stadshagenaar. Zijn positie binnen de redactie is uitzonderlijk. Hij draagt bij aan de teamgeest en vormt het collectieve geheugen. Daarmee zorgt hij voor continuïteit en het inwerken van nieuwe medewerkers. Bovendien krijgen zowel lezers als redactieleden mee hoe het is om te leven met een beperking. Door zijn ziekte vragen werkzaamheden veel meer tijd. Hij is aan zijn elektrische rolstoel gebonden en leeft met zijn kinbesturings-joystick. Hij schrijft via zijn spraakcomputer. Deze aangepaste manier van schrijven is zeer intensief. Toch laat Geert Jan den Hengst zich er niet van weerhouden maandelijks blogs te schrijven over zijn leven met MS.
Hij maakt zich ook hard voor een toegankelijke en inclusieve samenleving, onder andere als ambassadeur van belangenbehartigersgroep Toegankelijk Zwolle vanuit het VN Verdrag Handicap. Behalve columnist van de nieuwsbrief is hij een positief-kritische ambassadeur die in mogelijkheden denkt. Zo werkte hij mee aan een podcast over digitale toegankelijkheid en was hij initiatiefnemer van het fotoproject ‘Meedoen aan het leven’. Daarbij waren de beperkingen van de deelnemers weliswaar zichtbaar, maar lag de nadruk op participatie.
Meedoen aan het leven is belangrijk voor Geert Jan den Hengst. Hij is cliënt bij Fokus, een organisatie die vrijheid en ‘gewoon’ wonen en leven met een fysieke beperking mogelijk maakt. Fokus levert assistentie bij de dagelijkse levensverrichtingen, waarbij de cliënt zelf de regie houdt. Geert Jan den Hengst schrijft ook voor deze organisatie over zijn ervaringen. Met zijn blogs levert hij een belangrijke bijdrage aan de missie en visie van Fokus. Hij houdt de organisatie scherp met zijn feedback en geeft lotgenoten een inkijkje in zijn leven. Datzelfde doet hij ook voor Stichting MEE. Als ervaringsdeskundige draagt hij uit waar MEE voor staat. Hij inspireert lotgenoten met zijn positieve en levenslustige kijk op de wereld.

Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

8. De heer P.K. (Peter) Buter (83 jaar) (Ridder in de Orde van Oranje – Nassau)

Peter Buter heeft zich altijd hard gemaakt voor een verkeersveilige samenleving. Na een jarenlange carrière als verkeersadviseur van de Provincie Overijssel ging Peter Buter in 1998 met pensioen. Al tijdens zijn werkzame leven sloot hij zich buiten werktijd aan bij de Zwolse afdeling van Veilig Verkeer Nederland (VVN). Vanuit een burgerplicht en buitengewone interesse wil hij bijdragen aan een veilige omgeving. In de functie van penningmeester heeft hij vanaf 1976 VVN Zwolle groot gemaakt. Peter Buter overlegde met sponsoren en investeerders, bewaakte de projectfinanciën en zorgde voor een financieel gezonde organisatie.
Daarnaast was hij inhoudelijk deskundig bestuurslid en werkte hij mee aan de ontwikkeling van vele projecten. Zijn belangrijkste project was verkeersveiligheid op en bij scholen. Hij maakte zich sterk voor verkeersouders, veilige oversteekplaatsen en fietsverlichtingscontroles. Ook introduceerde hij het theoretisch en praktisch verkeersexamen voor basisschoolleerlingen. Bij het praktisch verkeersexamen kwam de nadruk te liggen op een route die de leerlingen fietsen door de stad. Tot op de dag van vandaag wordt in heel Zwolle dit verkeersexamen door alle basisscholen afgelegd.
Peter Buter werkte ook mee aan de BOB-campagne. In samenwerking met plaatselijke rijscholen en instructeurs ontwikkelde VVN Zwolle een rijvaardigheidstraining met als thema “Automobilisten op herhaling”. Het is een opfriscursus die kennis en vaardigheden van automobilisten in het verkeer toetst. Peter Buter was ook hier de grote inspirator en aanjager.
Ook in de regio’s Noord- en Oost-Nederland is Peter Buter actief voor Veilig Verkeer Nederland. Als verkeersconsulent en Adviseur Bewoners en Buurt geeft hij deskundige adviezen aan gemeenten, bewoners en actiegroepen in de vier noordelijke provincies. Hij brengt onafhankelijk advies uit bij verkeersonveilige situaties waarover klachten zijn binnengekomen bij VVN. Bij zijn 25-jarig jubileum bij de VVN kreeg Peter Buter de onderscheiding Lid van Verdienste. In 2021 volgde zijn benoeming tot Erelid van de vereniging.
Naast verkeer is tennis een passie van Peter Buter. Sinds jaar en dag staat hij op de tennisbaan. Hij was en is een gedreven tennisser die zelfs nu op 83-jarige leeftijd meespeelt in de veteranencompetitie, ook internationaal. In het enkel- en dubbelspel werd hij afgelopen jaren nationaal kampioen. Namens Nederland neemt hij deel aan de Europese kampioenschappen 80+. Bestuurlijk zette hij zich ruim 18 jaar in voor de KNLTB. Zo was hij voorzitter van de landelijke Sectie Wedstrijdtennis. Als lid werkverband Competitiereglement vereenvoudigde en verbeterde Peter Buter het competitiereglement. Dit was hem op het lijf geschreven; punctueel en scherp als hij is. Daarnaast was hij vele jaren toernooileider bij zijn club ZTC De Pelikaan en later ook Bondsgedelegeerde (toernooicoach). In 2001 werd hem het Bondsonderscheidingsteken toegekend.
Voor hem is het vanzelfsprekend dat je je vrijwillig inzet bij de club waar je speelt. Samen maak je de vereniging. Peter Buter heeft bij ZTC De Pelikaan vele jeugdtoernooien en kampioenschappen georganiseerd. Een bijzonder tennisinitiatief mag niet onvermeld blijven: het Oldstars-tennis. Een door Peter Buter geïnitieerde samenkomst van leeftijdsgenoten die wekelijks naar de baan komen voor het slaan van een balletje en het maken van een praatje. Vanuit maatschappelijke betrokkenheid heeft Peter Buter ervoor gezorgd dat, in samenwerking met de KNLTB, de Nederlandse Ouderenbond en ZTC De Pelikaan, inmiddels zo’n 30 senioren elkaar ontmoeten en onder deskundige begeleiding bewegen. Het initiatief is waardevol omdat het bijdraagt aan gezond ouder worden, zowel fysiek als mentaal. Het initiatief blijkt ook duurzaam: er is nog geen deelnemer afgehaakt.

9. De heer J.A.M. (Jan) Sier (76 jaar) (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)

De heer Jan Sier is een sterke en verbindende persoonlijkheid. Sinds 2014 is hij op vrijwillige basis betrokken bij Alzheimer Nederland als voorzitter van de afdeling Flevoland. Naast voorzitter is hij ook belangenbehartiger en heeft hij een goede ingang bij diverse gemeenten om een dementievriendelijke gemeenschap te realiseren. Door zijn inzet staat dementiezorg in Flevoland meer dan ooit op de kaart.
Jan Sier is erin geslaagd een goed functionerend team van mensen om zich heen te verzamelen. Dankzij zijn enorme inzet en betrokkenheid staat er een stevig bestuur dat binnen de provincie Flevoland aandacht heeft weten te genereren voor een ‘dementiebewuste en dementievriendelijke’ samenleving. Bovendien zijn er dankzij hem Alzheimer Cafés tot stand gekomen in Almere en Lelystad. Al gauw werd hij in Lelystad ook coördinator van het café. Tevens zorgde hij voor een kwaliteitsimpuls van de bestaande cafés.
Als bestuursvoorzitter van de afdeling Flevoland van vereniging Alzheimer Nederland staat Jan Sier te boek als een man met een enorme drive als het gaat om het verbeteren van de kwaliteit van leven van mensen met dementie. Hij zet zich in voor hen en hun naasten alsof het zijn eigen familie is. Opvallend is ook zijn talent om contacten te leggen en mensen en organisaties aan elkaar te verbinden. De samenwerking binnen het dementienetwerk in de regio is dan ook mede dankzij hem verbeterd en naar een hoger plan getild. Jan Sier slaagt erin anderen in beweging te zetten en hun verantwoordelijkheid te laten nemen vanuit het motto ‘samen de schouders eronder zetten’. Hij is ook de man die door zijn contacten binnen het Alzheimernetwerk zorgt voor meer afstemming in het belang van goede, meer ‘gestroomlijnde’ patiëntenzorg. Tevens heeft hij oog voor het belang van afleiding en plezier voor patiënten en mantelzorgers om de moed erin te houden en faciliteert hij dit ook.
In 2017 stond Jan Sier mede aan de wieg van de Flevolandse Patiënten-federatie. De federatie fungeert als platform waar de inbreng van patiënten wordt gebundeld voor inspraak bij zorgverzekeraars, gemeenten, ziekenhuizen, huisartsen en andere zorgaanbieders. Jan Sier is altijd beschikbaar, regelt praktische zaken, zorgt ervoor dat de financiën op orde zijn, en houdt anderen scherp op de inhoud en gemaakte afspraken. Met als doel de zorg te verbeteren vanuit het Positief Gezondheidsmodel, gericht op het verminderen van de schotten tussen de zorg en het sociaal domein van de gemeente en tussen bijvoorbeeld wijkverpleegkundige, huisarts en ziekenhuis.
Op alle fronten maakt hij zich sterk om de samenhang en samenwerking in de zorg en het sociaal domein te bevorderen in het belang van “de juiste zorg op de juiste plek”. Hij zet zich vanuit de federatie met hart en ziel in voor de belangen van patiënten en hun mantelzorgers, waarbij zijn bijzondere belangstelling uitgaat naar mensen met dementie. Hij beschikt over een groot netwerk dat hij onvermoeibaar aanboort voor de goede zaak. Daarbij stelt hij de patiënt en de dialoog met zowel patiënt als mantelzorger voorop.
Naast dit alles mag niet onvermeld blijven dat Jan Sier zich langdurig bijna 20 jaar vrijwillig bestuurlijk heeft ingezet op het gebied van cultuur. Vanuit een grote affiniteit met theater en muziek was hij ook hier een stevig bestuurder. Hij was voorzitter van de Federatie van Amateur Symfonie- en Strijkorkesten (FASO) in een bestuurlijk lastige periode met de verhuizing van de muziekbibliotheek van Arnhem naar Deventer. Als voorzitter van FASO was hij afgevaardigd in de Nederlandse Koepel van Nederlandse Muziekorganisaties. Met zijn positieve invloed en frisse kijk slaagde Jan Sier erin de FASO weer toekomstbestendig te maken.

10. De heer D.J. (Dirk Jan) van Swaay (66 jaar) (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)

Dirk Jan van Swaay heeft duurzaamheid en zorgzaamheid hoog in het vaandel staan, zowel als Managing Director Sustainable lnvestments bij ING als daarbuiten op vrijwillige basis. Met zijn visie op duurzaamheid was hij zijn tijd ver vooruit. Hij vervulde in zijn werk een leidende rol in het bijeen brengen van private en publieke partijen waardoor bij ING talloze initiatieven in Nederland en daarbuiten concreet vorm kregen. Zo stond hij aan de wieg van Ebusco voor openbaar elektrisch busvervoer en Zero Emission Services voor een uitstootvrije binnenvaart.
Ook in zijn vrije tijd maakt Dirk Jan van Swaay zich sterk voor een duurzame leefomgeving. Woonachtig in Zwolle-Zuid nabij de IJssel, heeft hij zich als betrokken buurtbewoner ingezet voor het project Ruimte voor de Rivier. Twaalf jaar lang was hij bovendien voorzitter van buurtvereniging Schelle Oldeneel. Tot op de dag van vandaag is hij actief als algemeen bestuurslid. Met zijn liefde voor kunst en cultuur wist hij mens en natuur te verbinden en de vereniging tot bloei te brengen. Hij organiseerde meerdere Kunst & Cultuur-routes in het buurtschap, waarbij buurtbewoners met elkaar de handen uit de mouwen staken.
Dirk Jan van Swaay heeft zich namens Buurtvereniging Schelle Oldeneel ook jarenlang ingezet voor de verbetering van de relatie met externe partijen, in het bijzonder de gemeente Zwolle, Staatsbosbeheer, Waterschap Drents Overijsselse Delta en Rijkswaterstaat. Als lid van de begeleidingsgroep Ruimte voor de Rivier was hij spreekbuis en belangenbehartiger van de buurt, zodat bij de ontwikkeling en uitvoering van de omvangrijke plannen rekening werd gehouden met de gezamenlijke bewonersbelangen. In verband met het project Hoogwaterbeschermingsprogramma vroeg hij buurtbewoners actief mee te denken over de ultieme impact ervan in zowel risico’s als kansen. Daar doet het waterschap zijn voordeel mee. Daarnaast was Dirk Jan van Swaay medeoprichter van omgevingscoöperatie IJsselvallei voor lokaal natuurbeheer en omgevingsparticipatie.
Daarnaast heeft Dirk Jan van Swaay oog en oor voor de noden van mensen om hem heen. Kwaliteit van leven en waardig ouder worden vindt hij belangrijk. Het bepaalt de manier waarop hij invulling geeft aan mantelzorg en bewindvoering voor meerdere leden van zijn eigen familie en schoonfamilie. Hij schroomt niet de leefomstandigheden van familieleden te benoemen en bespreekbaar te maken en actie voor verbetering te ondernemen. Hij laat mensen daarbij in hun waarde en betrekt ze actief bij de uitvoering van hetgeen waarmee hij helpt, zoals het invullen van het belastingformulier. Op die manier houden de mensen die hij helpt zolang mogelijk de regie.

11. De heer P.E. (Paul) ter Wal (64 jaar) (Ridder in de Orde van Oranje – Nassau)

Paul ter Wal is een veelzijdig en bevlogen mens. Hij is een internationaal erkend expert op het gebied van werk en gezondheid en voormalig advocaat.
En bovenal een begenadigd spreker. Iets wat hem in zijn internationale loopbaan als zelfstandig ondernemer op vele fronten van pas komt en waar hij buiten zijn werk, letterlijk ‘werk van heeft gemaakt’. Door het oprichten van de zogenaamde Professional Speakers Association in Nederland en recent zelfs de Virtual Speakers Association International.
Paul ter Wal is vandaag de dag professioneel spreker en strategisch adviseur op het gebied van gezonde werkplekken. Tevens is hij gastdocent aan de Universiteit van Maastricht (Masters Werk, Gezondheid en Carrière). Hij is een vertaler van maatschappelijke trends naar nieuwe afzetgebieden op het gebied van Human Resources, vitaliteit, gezondheid en inzetbaarheid.
Naast zijn werk is Paul ter Wal maatschappelijk zeer betrokken. Vanaf 2006 werkte hij toe naar de oprichting in 2008 van de Professional Speakers Association Holland, later NL. Hij heeft deze Nederlandse beroepsvereniging naar voorbeeld van buitenlandse sprekersverenigingen vormgegeven. Daarbij gaat het om spreken als corebusiness, de ontwikkeling als spreker, het faciliteren van de toegang tot een (inter)nationaal netwerk alsmede het onderhouden en uitbreiden daarvan.
PSA NL stelt haar leden in staat in contact te komen met collega-sprekers. Juist die interactie biedt sprekers weer nieuwe kennis en kansen. Paul ter Wal heeft hierin een verbindende rol. Nationaal en internationaal weet hij mensen te inspireren en te verbinden. Als mentor en gids leidt hij nieuwe sprekers op en geeft ervaren sprekers nieuwe inzichten in de laatste trends. In zijn rol als ambassadeur vertegenwoordigt hij PSA NL bij de Global Speakers Foundation waarvan hij als president de inspirator en drijvende kracht is.
Paul ter Wal organiseert samen met andere sprekersverenigingen internationale congressen en events. Een mooi voorbeeld van zijn manier van denken in mogelijkheden is de organisatie van de Global Speakers Conference in 2020. Als gevolg van corona konden deelnemers fysiek niet bijeenkomen. Maar dat weerhield Paul ter Wal er niet van om verder te gaan. Hij inspireerde de deelnemers met zijn eerste online wereldwijde versie van dit congres. Deelnemers ontdekten dat zij ook op deze manier professioneel inzetbaar zijn, juist in een tijd waar verbinding en contact onder druk staan maar o zo nodig en belangrijk zijn. Zijn vastberadenheid en vertrouwen in deze tijd zorgen voor rust en stabiliteit. Waar iedereen bang was voor de toekomst, creëerde hij nieuwe mogelijkheden om daarmee om te gaan.
Recent heeft hij de Virtual Speakers Association International (VSAI) opgericht.
De VSAI vertegenwoordigt professionele sprekers vanuit landen in Afrika en Azië waar geen beroepsvereniging is. Iedereen moet mee kunnen doen en zich vertegenwoordigd voelen. Paul ter Wal wordt binnenkort president van de VSAI, momenteel is hij nog vicepresident.
Ook de lokale Rotary en VVD konden afgelopen jaren op de inzet van Paul ter Wal rekenen. Ook hier wordt hij gerespecteerd als een bevlogen ambassadeur en inspirerend leider.

12. De heer J.H.F. (Jan) Nijhuis (65 jaar) (Ridder in de Orde van Oranje – Nassau)

Jan Nijhuis zet zich naast zijn werk als directeur van ROC Landstede Groei Opleidingen bestuurlijk vrijwillig in voor de Zwolse samenleving, in het bijzonder op het gebied van de (gehandicapten)sport. Al in 1983 werd Jan Nijhuis lid van Sportvereniging Zwolle. Aanvankelijk als speler in het eerste team en inmiddels als speler van walking footbal. Binnen de vereniging manifesteert hij zich als een allround en betrokken vrijwilliger. Een die de lijnen kort houdt en dicht bij de mensen staat. Hij zet zich in als barmedewerker, organisator van diverse evenementen, medewerker van het clubblad en jeugdleider. Zeven jaar lang was hij tevens voorzitter, een periode waarin er een kunstgrasveld en promotie naar de 2e klasse kwam. In zijn huidige hoedanigheid van voorzitter van Sportpark Marslanden onderhoudt hij nauwe contacten met SV Zwolle en dat levert een win-winsituatie op.
Jan Nijhuis is sinds 2011 oprichter, voorzitter en spil van Stichting Sportpark Marslanden waarin 12 sportverenigingen participeren met in totaal zo’n 2500 leden. Hij zag al snel dat dit sportpark uiteindelijk geen bestaansrecht had als de verschillende verenigingen niet zouden samenwerken. Door slim gebruik te maken van de buurtsportcoachregeling bracht hij alle partijen bij elkaar. Het sportpark ging vervolgens verder als vereniging Sportpark Marslanden. Je kunt daar lid zijn van één club en tegen betaling van een gering bedrag ook gebruik maken van andere clubs. Daarnaast heeft hij het gesloten karakter van het sportpark weten om te buigen naar een open park met de buurt. Dit heeft hij onder andere gedaan in samenwerking met revalidatiecentrum Vogellanden. Door het initiatief te steunen om een gezamenlijke buurttuin te maken worden wijk, revalidatiecentrum en sportpark steeds beter met elkaar verbonden.
Jan Nijhuis is en voelt zich verantwoordelijk voor de doorontwikkeling van beleid en professionalisering van de organisatie. Hij zet zich blijvend in om van het park een echt Omni-park te maken, waarbij je niet alleen lid bent van een vereniging, maar ook van het sportpark zelf. Hij ijvert voor gezamenlijk gebruik van sport en kantinefaciliteiten en zorgt voor nieuwe bronnen van inkomsten door het sportpark ook beschikbaar te stellen voor bedrijfssport voor de bedrijven op industrieterrein Marslanden. Ook is hij zich bewust van de grote rol die sportverenigingen kunnen spelen om mensen sociaal te activeren. Dit alles laat hij samenkomen in een visie waar nu hard aan gewerkt wordt.
Daarnaast was Jan Nijhuis initiatiefnemer om het Engelse project Playing for Success in 2006 in Nederland te starten. Hij was de grondlegger van het eerste leercentrum van de stichting Playing for Success in Nederland, dat in 2009 in Zwolle werd geopend. Jan Nijhuis heeft het concept vervolgens doorontwikkeld gericht op de doelgroep vmbo-leerlingen en opende daartoe op ROC Landstede  een geschikt leercentrum. Vanaf 2018 tot op heden is Jan Nijhuis landelijk voorzitter van Playing for Success.
In 2021 werd Jan Nijhuis voorzitter van Stichting Paardrijden Gehandicapten ’t Hoefijzer. Onder zijn leiding wordt gewerkt aan een stevig fundament om van ’t Hoefijzer een toekomstbestendige organisatie te maken.
Zijn inzet als voorzitter van de schoolcommissie van R.K. Jenaplanschool De Phoenix in Zwolle en bestuurslid van stichting Dominicanenkerk Zwolle kunnen niet onvermeld blijven.

13. De heer P.(Peter) Vader (66 jaar) (Ridder in de Orde van Oranje-Nassau)

Peter Vader is een bijzonder sociaal-maatschappelijk ondernemer met een groot hart voor Zwolle, die zijn loopbaan begon bij stichting CliniClowns Nederland. Peter Vader verstaat het vak van clown, omdat hij zowel qua inborst als uitstraling alle eigenschappen van een echte clown bezit en laat zien. Als CliniClown van het eerste uur legde hij mede het fundament onder de methodiek voor het spelen in het ziekenhuis. Ook was hij actief betrokken bij de ontwikkeling van verschillende andere spelvormen, zoals het Zintuigenrijk, het CliniClowns College, CliniClowns online en het Klein Zintuigen Orkest. Als artistiek leider en lid van het managementteam leverde hij tevens een grote bijdrage aan de ontwikkeling van de organisatie zelf. Het typeert hem dat hij naast zijn managementtaken bleef optreden als clown.
Hij vervolgde zijn loopbaan als zelfstandig ondernemer. De filosofie van CliniClowns ligt voor hem ten grondslag aan zijn werk en zijn vrijwillige werkzaamheden voor de Zwolse samenleving en daarbuiten: het aansluiting zoeken bij de belevingswereld van de ander en écht contact maken.
Als stadsomroeper die meer dan eens Nederlands Kampioen werd en ook als stadsgids, weet Peter Vader de geschiedenis van Zwolle voor een breed publiek toegankelijk te maken en levend te houden. Zijn stem draagt letterlijk en figuurlijk ver. Hij betrekt vele generaties bij de geschiedenis van de stad. Recent bracht hij kinderen het belang van vrede en vrijheid bij met een tour langs de basisscholen. Hij sprak daarbij tot de verbeelding door Leo Major, eerste bevrijder van de stad, als de ‘Rambo van Zwolle’ neer te zetten.
Zijn betrokkenheid blijkt uit veel van zijn vrijwillige activiteiten, waarbij hij zich als stadsomroeper richt op belangrijke dagen en evenementen. Zoals de Hanzedagen en verkiezingsdagen, Prinsjesdag, Bevrijdingsdag en Open Monumentendag. Hij is daarin een ambassadeur van de stad. Als gastspreker bij RTV-Oost brengt hij het nieuws uit zijn geliefde stad en regio dichtbij de mensen.
In alles is Peter Vader ingesteld op het ondersteunen en verbinden van mensen en organisaties in de stad met zijn humor en inlevingsvermogen. Zijn optreden in zorginstellingen kenmerkt zich door een lach en een traan.. Zoals het Ronald McDonald Huis in Zwolle. Hij heeft de realisatie van huizen op onder andere Curaçao en Haïti en in Japan en Bogota actief ondersteund en mede mogelijk gemaakt. Verbale en non-verbale communicatie is belangrijk in de omgang met ouders die verblijven in het Ronald McDonald Huis en de Huiskamer in Isala. Peter Vader speelt daarin een grote rol omdat hij met zijn expertise op dit gebied in staat is de vrijwilligers van het huis te trainen. De stichting is afhankelijk van giften en donaties. Met zijn creatieve ideeën geeft Peter Vader vorm en inhoud aan sponsoracties en -evenementen. Ook is hij voor het huis actief als presentator, veilingmeester en acteur. Daarnaast verzorgt hij regelmatig workshops en presentaties voor Intermezzo hospice voor kankerpatiënten, Vereniging Gehandicaptensport en uitvaarhuis Villa Zorgvliet en maakt hij zich sterk voor goede doelen als Het Vergeten Kind en het Jeugdfonds Sport en Cultuur.
Ook andere organisaties in de stad kunnen op zijn (vrijwillige) bestuurlijke en creatieve inzet rekenen. Zo is hij voor carnavalsvereniging de Eileuvers van betekenis voor de instandhouding van het unieke culturele erfgoed van carnaval in Zwolle. Recent leverde hij een grote bijdrage aan het actuele beheerplan waarmee zaken worden overgedragen aan nieuwe generaties. Ook draagt hij al ruim 20 jaar bij aan de ontwikkeling van voetbalclub PEC Zwolle waar hij stadionspeaker is en zorgt voor een enthousiast publiek, een goede sfeer en een goede communicatie met de achterban. Ook voor stichting Zwolle Unlimited is Peter Vader van toegevoegde waarde als inspirator van diverse regionale culturele activiteiten, zoals het straattheater, het verhalenfestival en de boekenmarkt.

14. De heer M. (Michiel) Verhagen (73 jaar) (Ridder in de Orde van Oranje – Nassau)

De heer Michiel Verhagen is een sociaal-maatschappelijk betrokken man met een brede belangstelling. Opgeleid als kinderrevalidatie-arts werkte hij jarenlang bij revalidatiecentrum Vogellanden in Zwolle. Vanwege longproblemen liet hij zich in 2001 omscholen tot kwaliteitsmedewerker. Zijn grote affiniteit met de zorg blijkt uit zijn vrijwillige activiteiten voor de Phelps Stichting en Stichting de Zonnesteen.
De Phelps Stichting richt zich op de bevordering van de kwaliteit van leven van mensen die lijden aan spasticiteit ‘Cerebral Palsy’, als gevolg van een aangeboren hersenbeschadiging. Vanuit zijn medische achtergrond is Michiel Verhagen patiënten en hun naasten tot grote steun. Hij is in staat problemen te doorgronden en in lekentaal duidelijk te maken wat er speelt en wat er nodig is. Hij is ook pragmatisch ingesteld en is mensen behulpzaam bij het aanvragen van hulpmiddelen. In 2021 nam hij na ruim tien jaar afscheid als voorzitter en werd hij benoemd tot lid van de Raad van Toezicht van de Phelps Stichting.
In 2008 verkende Michiel Verhagen met een aantal gelijkgestemden de behoefte en haalbaarheid van een inloophuis voor mensen die met kanker worden geconfronteerd. Al vrij snel werd duidelijk dat er behoefte was aan een ontmoetingsplek voor lotgenoten en hun naasten. In december 2008 stond Michiel Verhagen aan de wieg van Stichting De Zonnesteen en begin 2009 was inloophuis De Zonnesteen aan de Koestraat in Zwolle een feit. Een fijne plek waar kankerpatiënten en hun naasten terecht konden voor een luisterend oor of een schouder om op uit te huilen. Een plek ook om informatie en ervaring uit te wisselen. Michiel Verhagen was na zijn rol als medeoprichter, tevens voorzitter, penningmeester en bouwtechnisch ondersteuner van de stichting. De Zonnesteen verhuisde in 2015 van Zwolle naar Hattem, waar een laagdrempeliger locatie en aansluiting bij Stichting Welzijn Hattem werd gevonden. Met zijn financiële kennis van zaken, technisch inzicht en zijn pragmatische instelling was Michiel Verhagen voor meer organisaties van grote toegevoegde waarde. Zo was hij jarenlang gast-lid van de Lutherse Gemeente in Zwolle. Als kerkrentmeester financiën was hij o.a. verantwoordelijk voor het opstellen van de begroting en jaarrekening van de gemeente. Ook stelde hij het beleidsplan op met een lange-termijnbegroting. Als kerkrentmeester gebouwen was hij bovendien verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw en de daarbij behorende contracten met externe partijen. Sinds 2017 zet Michiel Verhagen zich in voor de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap Hattem waar hij penningmeester is en diverse communicatietaken op zich neemt.
Naast al deze activiteiten weet Michiel Verhagen ook nog tijd vrij te maken voor een door zijn zoon opgezet project in Ghana. Het non-profit project GreenHouse Ghana werd in 2008 opgericht. Het ecologische guesthouse werd gebouwd om Westerse toeristen kennis laten maken met de manier van leven van de bevolking in Noord-Ghana. Met de opbrengst van hun verblijf in het guesthouse wordt geïnvesteerd in de ontwikkeling van de plaatselijke gemeenschap op basis van scholen- en jongerenprojecten en projecten voor duurzaam toerisme in Karimenga (Noord-Ghana). Michiel Verhagen is ook hier breed inzetbaar en voor velen steun en toeverlaat. Hij is actief als fondsenwerver, bouwopzichter, projectbegeleider, doet klein onderhoud en zorgt voor kennisoverdracht.
Tot slot mogen ook Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers (SKGV) en de Raad voor institutioneel-niet-gezonden (platform voor geestelijk verzorgers van alle levensbeschouwelijke richtingen) op zijn financiële expertise en betrokkenheid rekenen. Al meer dan vijf jaar zet hij zich voor beide instanties bestuurlijk in.

Gerelateerde artikelen

Back to top button