Nieuws uit ZwolleVoorpaginaWielrennenZorg & Welzijn

Roze of grijze wolk? Isala publieksacademie 6 oktober 2014

Maandag 6 oktober 2014, 19.30 uur tot circa 21.30 uur.

Hoera, je bent zwanger! Nog negen maanden, even doorbijten bij de bevalling, maar je krijgt er iets prachtigs voor terug. Op het moment dat je baby er is, zit je samen met je kindje en partner heerlijk op een roze wolk…

Maar soms is de realiteit anders en lijkt die wolk eerder grijs dan roze. Angst voor de bevalling, medische klachten tijdens de zwangerschap, depressies of een kindje dat te vroeg of ziek geboren wordt. Tijdens de lezing van de Publieksacademie op maandag 6 oktober a.s. komen deze aspecten van geboortezorg aan bod.

Livestream

Thuis meekijken? Dat kan via www.isalapublieksacademie.nl

Twitter

U kunt vragen stellen via Twitter met #IPA14. Wij proberen deze tijdens de vragenronde te beantwoorden. Wordt uw vraag niet behandeld, dan vindt u vraag en antwoord later terug op onze website.

Programma en gratis toegang

Het programma ziet er als volgt uit:
19.00 uur    Zaal open
19.30 uur    Lezing Fleur Emmink
20.15 uur​    Pauze met een drankje​    ​
20.30 uur​    Lezing Gerda Meijler, aansluitend vragenrondje​    ​
circa 21.30 uur​    Afsluiting​    ​

U heeft voor de lezingen van de Publieksacademie een (gratis) plaatsbewijs nodig. U kunt een plaatsbewijs reserveren bij het Bespreekbureau van Theater Odeon de Spiegel via telefoonnummer (038) 428 82 88. Het Bespreekbureau is geopend van dinsdag t/m zaterdag van 13.30 uur tot 17.30 uur (op donderdag tot 20.30 uur).

Reserveren van de kaarten via het Bespreekbureau is gratis. U kunt ook kaarten bestellen via de website van theater Odeon De Spiegel. In dat geval betaalt u via IDeal een bedrag van € 1,50 per bestelling.

Afdelingen

Tijdens de lezing wordt dieper ingegaan op de zorg bij enkele specifieke afdelingen.

POP-poli
OHC
Neonatale intensive care unit

POP-poli

Sommige vrouwen hebben angst voor de bevalling of zien als een berg op tegen het opvoeden van hun toekomstige kindje. Zij gaan gebukt onder die angsten en onzekerheden. Ongeveer tien procent van alle moeders krijgt na de bevalling in meer of mindere mate een depressie. Dat zijn in Nederland ongeveer 20.000 vrouwen. Deze vrouwen komen op de Psychiatrie, Obstetrie en Pediatrie-poli (POP-poli) terecht en krijgen psychische begeleiding.

Obstretische high care

Soms hebben vrouwen tijdens hun zwangerschap klachten van medische aard, zoals hoge bloeddruk. Of ze zijn zo misselijk dat ze helemaal niets meer binnenhouden en dit gevolgen heeft voor de gezondheid van het kindje. De Obstretische high care (OHC) is een afdeling speciaal voor vrouwen met een zwangerschap waarbij de aanstaande moeder en/of het ongeboren kindje ziek is, of het kindje veel te vroeg geboren dreigt te worden. Ook worden er vrouwen opgenomen met zwangerschapsvergiftiging. Deze specialistische zorg wordt slechts op tien plekken in Nederland geboden, waarvan twee topklinische ziekenhuizen. Isala is er daar één van.

Neonatale intensive care unit

Soms gaat de bevalling heel anders dan verwacht en wordt een kindje ziek of te vroeg geboren. Als dat het geval is, komt het bij Isala op de Neonatale intensive care unit terecht. Gemiddeld komen er per jaar zo’n 300 pasgeborenen op deze afdeling terecht.

Voorafgaand aan de lezingen en tijdens de pauze kunt u ook terecht bij een stand van Isala in de lobby, waar u zich kunt laten informeren over Thuismonitoring en het Verpleegkundig Spreekuur Obstetrie (VSO).

Sprekers

Fleur Emmink
Is geboren (1979) in Sneek en heeft de studie Geneeskunde gevolgd in Groningen. Na gewerkt te hebben in onder andere Zaandam en het VUcm te Amsterdam, heeft zij een interne opleiding gevolgd tot ziekenhuisarts voor de verloskunde. Haar aandachtsgebied is de 2de lijns verloskunde en daarnaast is zij met veel passie vast lid van het POP-poli team. Ze is getrouwd. In haar vrije tijd is ze sinds kort begonnen met wielrennen. Daarnaast speelt ze gitaar en zingt in een muziekcombo. Daarnaast staat klussen hoog op de lijst want ze zijn net verhuist.

Gerda Meijler
Is geboren (1957) en getogen in Amsterdam. Zij werd opgeleid tot kinderarts in Utrecht en vervolgens tot neonatoloog in Utrecht en Amsterdam. Sinds 1990 heeft zij als neonatoloog achtereenvolgens in VUMC, LUMC en the Hospital for Sick Children (Toronto) gewerkt. Sinds 2 jaar werkt zij in Isala waar ze voorzitter is van de vakgroep neonatologie. Haar speciale aandachtsgebied is de hersenen van de foetus en pasgeborene. Ook heeft zij een boek geschreven over schedelechografie. Gerda is getrouwd en heeft 4 kinderen (2×28, 1×24 en 1×14) en een kleinkind van 1 jaar.

Algemene informatie

Voor wie
De lezingen zijn geschikt voor iedereen.

Datum en tijd
Maandag 6 oktober 2014
19.30 uur tot circa 21.30 uur.

Locatie
​De lezingen worden gehouden in de Hemminkzaal in theater Odeon aan de Blijmarkt 25 in Zwolle. Kijk voor een routebeschrijving en parkeergelegenheid op www.odeondespiegel.nl.

Contactpersoon

​U kunt bij theater Odeon terecht met vragen over plaatsbewijzen of parkeergelegenheid.
Voor alle andere vragen kunt u terecht bij de afdeling Concerncommunicatie van Isala, telefoonnummer (038) 424 75 27 of per e-mail via publieksacademie@isala.nl.

Gerelateerde artikelen

Back to top button