Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Rouwkoets verlaat Deltion in vol ornaat

Studenten Schilderen knapten historische koets op

Het was een bezienswaardigheid op Deltion, de historische rouwkoets van Martie Mulder. Maar donderdagochtend was tijd om hem, opgeknapt en wel, terug te brengen naar de eigenaar. Dat gebeurde in stijl: de koets werd voorzien van alle oude elementen, zoals het kruis, de kist en diverse ornamenten. Paarden trokken de koets.

Onderwijsproject

Martie Mulder uit Zwolle benaderde het Deltion College vorig jaar met het verzoek de historische rouwkoets in ere te herstellen. Het Vakcentrum Schilderen en Onderhoud Zwolle was erg enthousiast over het project en heeft deze bijzondere opdracht bij studenten van de beroepsopleidende opleiding Schilderen ondergebracht. De studenten hebben de koets uit elkaar gehaald, het dak gerestaureerd, de oude verflagen verwijderd en de koets voorzien van hoogglans zwarte lakverf. De koets ziet er nu weer als oud uit!

Koets

De historische rouwkoets is in bezit van Martie Mulder en de Vereniging Terebinth Zwolle, een vereniging die zich inzet voor het behoud van de funeraire cultuur. Hij wordt ingezet tijdens festiviteiten als het Charles Dickensfestival in Deventer en Kerst in Oud Kampen. Daarnaast kan de koets op speciaal verzoek weer ingezet worden voor historische begrafenissen, tentoonstellingen of voor in een film.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button