Dit is een commerciële partnerbijdrageOndernemend nieuws

Hoe werkt de no-claimkorting bij autoverzekeringen?


Dit is een commerciële partnerbijdrage.

Bij het afsluiten van een autoverzekering is het begrip “no-claimkorting” ongetwijfeld al eens voorbij gekomen. Maar wat houdt dit precies in en hoe werkt het? Omdat het niet voor iedereen even duidelijk is en we vooral zien dat beginnende bestuurders (nog) geen idee hebben wat dit exact is. Mede om die reden zullen we je in dit artikel exact uitleggen wat het is, maar ook wat de voordelen zijn en wat er gebeurt op het moment dat je een beroep moet doen op je verzekeraar omdat je betrokken bent geraakt bij een ongeluk. Dus vraag jij je af wat dit precies is, dan zul je na het lezen van dit artikel tot in detail kunnen uitleggen wat een no-claimkorting is, wat je eraan hebt en hoe het precies werkt in de praktijk.

Wat is de no-claimkorting?

Voor we verdergaan, is het eerst handig te weten wat het exact is. Want ook tijdens het online autoverzekering berekenen, zal er gevraagd worden hoeveel schadevrije jaren je daadwerkelijk hebt, zodat op basis daarvan een no-claimkorting kan worden berekend. De no-claimkorting is een beloningssysteem voor verzekerden die schadevrij rijden. Het is een korting op de premie van de autoverzekering die je opbouwt naarmate je langer schadevrij blijft. Hoe langer je zonder schade rijdt, hoe hoger de korting op je premie kan worden. Deze korting kan oplopen tot wel 80% van de oorspronkelijke premie. Het is dus een manier om verzekerden te stimuleren veilig en schadevrij te rijden. Deze regeling werd vroeger ook wel de ‘bonus malus’ regeling genoemd, voor de wat oudere lezers onder ons.

Hoe wordt de no-claimkorting berekend?

De hoogte van de no-claimkorting wordt bepaald aan de hand van het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Elk jaar dat je geen schade claimt bij je verzekeraar, levert je één schadevrij jaar op. Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger je korting wordt. Het aantal schadevrije jaren wordt bijgehouden in een centrale database, genaamd Roy-data. Verzekeraars raadplegen deze database om de no-claimkorting van een nieuwe verzekerde te bepalen. Het kan ook voorkomen dat verzekeraars een bonus-malus ladder gebruiken om de hoogte van de no-claimkorting te bepalen. Dit betekent dat bij elke schadeclaim je korting daalt en je premie stijgt.

De voordelen op een rijtje

De no-claimkorting biedt verschillende voordelen voor verzekerden. Ten eerste helpt het je om op de lange termijn aanzienlijk te besparen op je autoverzekeringpremie. Hoe hoger je no-claimkorting, hoe lager je premie wordt. Daarnaast stimuleert de no-claimkorting veilig rijgedrag. Door schadevrij te rijden en je no-claimkorting op te bouwen, ben je financieel gemotiveerd om voorzichtig te zijn op de weg en ongelukken te vermijden. Het is ook mogelijk om de korting te ‘beschermen’. Hiermee kun je één of meerdere schadeclaims per jaar indienen zonder dat dit invloed heeft op je opgebouwde korting. Niet voor niets is schadevrij rijden dus ontzettend belangrijk. Niet alleen voor je eigen en andermans veiligheid, maar ook voor het financiële aspect. Dus heb je een lichte schade aan je auto, dan is het vaak verstandiger om deze buiten de verzekeraar om te laten herstellen, dan dat je de verzekeraar vraagt de kosten te vergoeden.


Dit is een commerciële partnerbijdrage.

Gerelateerde artikelen

Back to top button