Nieuws uit ZwolleVoorpagina

35.000 nieuwe woningen achter Stadshagen? Bouwen in het groen ‘onvermijdelijk’

Zwolle – Voor 2030 een miljoen woningen realiseren, het is mogelijk volgens het onlangs gepubliceerde rapport van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Wel is bouwen in groene gebieden volgens het rapport dan onvermijdelijk. In Zwolle zou er dan gebouwd worden ten noorden van Stadshagen, in de polder Mastenbroek.

Het EIB deed onderzoek in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Flevoland, Gelderland, Noord-Brabant en dus Overijssel. In rapport wordt aangegeven dat het zoekgebied voor woningen start ten noorden van Zwolle. Het gebied van 4.650 hectare loopt helemaal door tot aan IJsselmuiden en Hasselt. Op dit moment is het gebied landbouwgrond, hoewel op sommige plekken al bebouwing aanwezig is.

Aansluiten op stedelijke gebieden

Het zoekgebied is een gebied waarin gekeken wordt waar de woningen gebouwd kunnen worden, dus niet het gehele gebied zal te maken krijgen met woningbouw, dertig procent van het gebied zal volgens het plan uit woningen bestaan.

Bron: EIB

Het gaat met name om de randen van het zoekgebied, de randen grenzen namelijk aan stedelijke gebieden, zoals bijvoorbeeld Stadshagen. Volgens het IEB kunnen de groene ruimtes rondom de steden, ook mogelijkheden liggen er om de woningbouw te laten integreren in de omgeving. De woningen sluiten op deze manier aan op de stedelijke gebieden.

© RTV Focus Zwolle – Foto: Lisanne Hop

Omdat er in Stadshagen veel voorzieningen zijn zoals winkelcentra en huisartsen, zullen de woning daarop aan kunnen sluiten. ”In de zeven provincies met de grootste druk op de woningmarkt kan de huidige plancapaciteit bijna 600.000 woningen opleveren in de periode 2021-2030. Daarmee moeten nog aanvullende bouwlocaties worden gevonden voor ongeveer 300.000 woningen. Groene woonomgevingen in aanvulling op binnenstedelijke woningbouw bieden ook een meer robuust ruimtelijk beleid met meer kansen voor tijdige en betaalbare woningbouw.”, aldus het instituut.

Kritiek

Als alle plannen doorgaan kost dat 1,5 procent van alle landbouwgrond, vanuit diezelfde sector kwam kritiek.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button