Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

Rondje Cultuur: Bob Billows en Gijs Dragt brengen backstage in beeld

Zwolle – In deze aflevering van Rondje Cultuur vertellen de Zwolse fotografen Bob Billows en Gijs Dragt over een bijzonder fotoboek met foto’s van artiesten, gefotografeerd achter de schermen. 10 Minuten voor aanvang van hun eigen optreden of voorstelling werden zij op de gevoelige plaat vastgelegd door .

De aanleiding voor het fotoboek van Zwolse theaters was het 10 jarig jubileum van Theater de Spiegel afgelopen jaar. Op 30 september 2006 opende koningin Beatrix de deuren van wat al snel net zo’n herkenningspunt van Zwolle zou worden als de Peperbus. Ter gelegenheid van dit jubileum wilde Zwolse theaters graag meewerken aan de realisatie van dit mooie fotoboek. Voor Hedon was de aanleiding voor het boek het “vernieuwbouwde” pand aan de Burgemeester Drijbersingel. Sinds de opening in 2014 hebben fotografen Dragt en Billows al een zeer grote verscheidenheid aan artiesten er weten vast te leggen. Van Barry Hay, Henny Vrienten en Blaudzun tot Pokey LaFarge en Talib Kweli.

“Het is een bijzonder concept van Gijs Dragt en Bob Billows”, zegt Margreet Wieringa, directeur Zwolse theaters, “de tijd wordt door deze foto’s even bevroren, een momentopname voor altijd vastgelegd. Ik ben trots op alle artiesten, toneelspelers, dansers, die in Theater de Spiegel of Schouwburg Odeon vlak voor ze het podium betraden, hier aan mee wilden werken. Een voorstelling kun je niet ‘vasthouden’. Sommige momenten uit het theater of juist backstage, blijven je je hele leven bij. En dit boek brengt deze momenten tot leven. En geeft ons een intiem inkijkje achter de schermen van onze theaters. Een moment dat we nu op een speciale manier kunnen delen. Hiervoor wil ik Gijs Dragt en Bob Billows graag bedanken”, aldus Margreet Wieringa.

De makers aan het woord

“ We fotografeerden gedurende een seizoen ruim 1.100 artiesten backstage. Wat we willen laten zien, is dat elke artiest achter de schermen anders reageert. Er zijn er die zichzelf een houding geven door triviale bezigheden te verrichten. Terwijl anderen nu juist niets meer omhanden willen hebben – die zitten in stilte de tijd te doden of trekken een gek gezicht naar de fotograaf. Of ze wekken, als ze met collega’s op tournee zijn, de uitgelaten indruk van een schoolreisje. Al die verschillende variaties brachten we in beeld. We fotografeerden ze op hun kwetsbaarste moment, vlak voor aanvang. Dat geeft elke foto een ongewone spanning. De artiesten die we zien, bevinden zich op het snijvlak van gewoon en ongewoon. Straks mogen we naar hen kijken. Maar nu nog even niet. Of bij hoge uitzondering toch wel, dankzij dit fotoboek”, aldus Gijs Dragt en Bob Billows.

Gerelateerde artikelen

Install PWA
Back to top button
Meldingen van deze website toestaan? Toestaan Weigeren