JarabiRadio

Roka Traoré in Jarabi, een uurtje Afrikaans

20.00 - 21.00 uur met Alie de Vries

Zwolle – Jarabi, een uurtje Afrikaans zou ook Mali & More kunnen heten. Mali heeft een zo rijke en diverse muziekcultuur  dat je er moeiteloos een programma mee kunt vullen.  De Wassoulou gitaarmuziek, de Queen of the Sahara en de hippe diplomatendochter Roka Traoré  die we vandaag gaan horen hebben weinig meer gemeen dan dat ze uit hetzelfde land komen.  Alleen voor Mali kiezen zou echter betekenen dat er een hele hoop geweldige muziek uit andere landen blijft liggen en dat kan toch ook niet.

In de vijfde aflevering van Jarabi blijven we in West-Afrika. We brengen een eerbetoon aan twee grote Malinese muzikanten die dit jaar zijn overleden.  Bamba Dembele, mede oprichter van de Super Djata Band die samen met de Super Railband zo’n belangrijke rol speelden in de postkoloniale Malinese muziekcultuur.  Op het nummer Bina speelt Moussa Diabate, die ook in de Super Railband zat solo. Bamba Dembele werd in maart 2017 in Australie ,waar de band was voor het WOMAD festival, ziek en overleed onlangs.

Bamba Wassoulou Groove heeft deze zomer hun tweede album opgenomen wat volgend jaar verschijnt.  Het andere eerbetoon is aan Khaira Arby de Noord-Malinese zangeres die als eerste vrouw een album opnam. Zelf zei ze daar over “ Ik begon traditioneel met trouwen en kinderen krijgen, maar de muziek liet me niet los. Dat was mijn pad.” Op 19 augustus overleed ze in een ziekenhuis in Bamako. Slechts 58 jaar oud.

Verder nog een bijzondere versie van Ali Farka Toure’s  Djarabi, een Zwolse zangeres én Carlos Santana. Echt!

Jarabi, een uurtje Afrikaans
Iedere maandag tussen 20.00 en 21.00 uur.
RadioFocus.NL

Luister hier mee!
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Martin Van Der Hooft

Radio- en programmamaker bij dé lokale omroep van Zwolle. Lokale journalistiek is een bewuste keuze. Een mooie stad als Zwolle verdient een mooie omroep. Als persoon breed geïnteresseerd in de maatschappij en Zwolle, maar vooral in de Zwollenaren. Als journalist altijd op zoek naar het positieve in de verhalen die we verslaan.

Lees ook

Back to top button