Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Rode beuk Van Nahuysplein na 150 jaar ter ziele

De rode beuk op het Van Nahuysplein moet helaas worden gekapt. De gemeente Zwolle komt tot dit besluit omdat de veiligheid niet langer kan worden gegarandeerd. Uit onderzoek blijkt dat de boom ernstig is verzwakt en daardoor een te groot gevaar vormt voor de directe omgeving.

De circa 150 jaar oude rode beuk is jarenlang boegbeeld geweest voor de vele bijzondere bomen die Zwolle rijk is. In 2009 is de beuk verkozen tot de mooiste boom van de stad. Zwolle is een heel groene stad en daar zijn we trots op. Bijzondere bomen krijgen dan ook een voorkeursbehandeling door ze extra goed te verzorgen en te inspecteren.

Verschillende onderzoeken

Tijdens een inspectie in 2012 is een paddenstoel onderaan de rode beuk geconstateerd. Deze paddenstoel is een parasiet en ‘eet’ de boom langzaam op, waardoor de boom gevoelig wordt voor ‘stambreuk’.
Om te achterhalen of de boom te redden is en om de veiligheid goed te monitoren, heeft de gemeente Zwolle sindsdien verschillende onderzoeken laten uitvoeren. Zo heeft nog onlangs een externe gerenommeerde boomexpert de beuk onderzocht. Uit dat laatste onderzoek blijkt dat het risico te groot is geworden om de boom te laten staan. Het is daarom noodzakelijk dat de boom zo snel mogelijk wordt gekapt.

Nieuwe boom

De beuk wordt vrijdag 13 maart aanstaande gekapt. Tijdens de werkzaamheden vindt er enige overlast plaats, maar de doorgaande weg (busroute Wilhelminasingel) wordt niet afgesloten en de woningen en bedrijven aan de ringweg rondom de fontein blijven goed bereikbaar. Het hout gaat naar houtverwerkingsbedrijf Binthout. Zij maken er voor de gemeente Zwolle producten van, zoals houten palen en bankdelen. Op de plek van de beuk wordt een nieuwe boom teruggeplaatst. Om het verlies aan groenbeeld enigszins te compenseren, wordt er een grotere boom terug geplant dan gebruikelijk is.

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button