Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

RIVM adviseert mensen die in Noord-Italië zijn geweest thuis te blijven bij milde klachten

Zwolle – Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft zojuist op een persconferentie het advies rondom het coronavirus bijgesteld. Mensen die in gebieden zijn geweest waar coronavirus heerst en klachten hebben wordt geadviseerd om thuis te blijven. Het gaat naast eerdere coronagebieden zoals China nu ook om alle provincies in Italië boven Toscane.

‘Social distance’, noemt RIVM woordvoerder dit thuisblijven. “Worden de klachten erger, neem dan telefonisch contact op met de huisarts.” Het gaat om mensen die in China, Zuid-Korea, Iran, Singapore en Noord-Italië. In Noord-Italië gaat het om de volgende provincies: de Aosta-vallei, Piëmont, Lombardije, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië, Veneto, Emilia-Romagna en Ligurië.

Blijf bij luchtwegklachten een dagje thuis.Minister Bruins voor Medische Zorg

 

Beperking voor huisgenoten van patiënten

Mensen die huisgenoten zijn van bevestigde patiënten en die risico hebben gelopen moeten hun sociale contacten beperken. Dat betekent dat deze mensen niet mogen werken en zo min mogelijk buiten de deur mogen komen.

COVID-19

COVID-19 kan zich verspreiden via druppels. Bijvoorbeeld als iemand hoest of niest in het gezicht van een ander. Om te voorkomen dat de ziekte zich verder in Nederland verspreidt, brengen de GGD en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu in kaart wie er nauw contact heeft gehad met de besmette patiënten. Deze contacten worden gemonitord en moeten twee keer per dag hun temperatuur opnemen en dit melden aan de GGD. Ook moeten zij gezondheidsklachten melden die zij hebben. Mochten zij klachten krijgen die passen bij COVID-19, dan worden zij ook geïsoleerd en getest. Door deze maatregelen verkleinen we de kans dat de ziekte zich in Nederland kan verspreiden.

1 maart 2020 15.00 uur: RIVM: Nu 10 patiënten besmet in Nederland. De besmettingen zijn in Amsterdam, de omgeving van Tilburg, Delft, Gorinchem en Coevorden.

Gerelateerde artikelen

Back to top button