KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit ZwollePolitiek & Opinie

Na vele pogingen komen beelden toch niet naar Zwolle

Zwolle – De beeldengroep van Joan Derk van der Capellen tot den Pol verblijft sinds de vervaardiging in 1785-1789 nog in Rome, de plaats waar het is gemaakt voor het praalgraf van deze inspirator van de patriotten in Nederland. De VVD wil deze beeldengroep terughalen naar Zwolle. Burgemeester Peter Snijders ziet dat dit, na vele pogingen, niet meer mogelijk is. Dat blijkt uit de beantwoording van een motie van deze strekking aan de VVD.

Tot 1984 herinnerde in Zwolle o.a. een plaquette uit 1908 aan de muur van het huis aan de Bloemendalstraat aan Joan Derk van der Capellen tot den Pol. Een poging om de beeldengroep naar Zwolle te halen slaagde begin jaren tachtig van de vorige eeuw niet en resulteerde in 1984 in een buste door Eric Claus die momenteel nabij de Bethlehemkerk staat. Thuiskomst van de beeldengroep zou Zwolle een culturele en toeristische impuls geven, aldus de VVD.

Langdurig proces

Sinds de moties van de gemeenteraad en Provinciale Staten van Overijssel in 2009 is een langdurige procedure gevolgd om te komen tot een bruikleen om de beeldengroep in de Grote Kerk tentoon te stellen voor een periode van 4 jaar (mogelijk te verlengen met een periode van 4 jaar). Het proces kenmerkt zich door zorgvuldig onderzoek, samenwerking met diverse partners en een grote betrokkenheid vanuit de Nederlandse Ambassade in Rome.

Samen met partners heeft de gemeente Zwolle op diverse manieren gepoogd om in goed contact met Rome te
komen en te blijven. Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
– Veelvuldig contact met Rome waarbij het Ministerie van Buitenlandse Zaken middels de
Nederlandse Ambassade als intermediair fungeerde;
– Contacten met Rome vanuit Museum de Fundatie;
– Bezoek aan de directeur van het museum en aan de cultuurwethouder van Rome door
burgemeester H.J. Meijer, directeur van Museum de Fundatie R.H. Keuning en de voorzitter van
de Orde van den Prince, afdeling Zwolle H.J. Boerhof;
– Overleg tussen ambassadeur J. Wijnands en de Romeinse sovrintendente Claudio Parisi Presicce;
– Het aanbod tot een aanvullend bezoek aan Rome en – sinds de coronapandemie – online overleg
door directeur van Museum de Fundatie R.H. Keuning

De principiële wil om de beelden in bruikleen te geven lijkt in Italië echter niet aanwezig. Het vertrouwen om te komen tot een wederzijdse samenwerking, noodzakelijk voor een goede bruikleen en voor de retour van de beelden na de bruikleenperiode, is met de jaren verdwenen. Daarom heeft de gemeente in goede samenspraak met de primaire partners besloten om de aanvraag om bruikleen in te trekken.

Nieuw perspectief

Zowel gemeente Zwolle als provincie Overijssel heeft € 100.000,- beschikbaar gesteld als bijdrage in de kosten. Hiermee wil de gemeente indien mogelijk een 3D print van de beeldengroep laten maken. Dit met een directe link naar de Zwolse kunststofindustrie om het verleden en heden als hedendaagse cross-over met elkaar te verbinden. Bij de ontwikkeling van Academiehuis Grote Kerk Zwolle is rekening gehouden met de komst
van de beeldengroep.

Joan Derk baron van der Capellen tot den Pol (Tiel, 2 november 1741 – Zwolle, 6 juni 1784) was een Nederlands politicus en edelman die als grondlegger wordt beschouwd van de patriottenbeweging. Van der Capellen steunde de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog, had kritiek op het politieke bestel en regentenstelsel. Hij is vooral bekend als de auteur van het anoniem gepubliceerde pamflet Aan het Volk van Nederland, dat in de nacht van 25 op 26 september 1781 in alle grote steden van de Republiek werd verspreid.

Gerelateerde artikelen

Back to top button