Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleSpooldeVoorpagina

Rioolwaterzuivering Spoolde is omgevormd tot energiefabriek

Zwolle –  De vernieuwde rioolwaterzuivering in Spoolde is maandagmiddag heropend door gedeputeerde Annemieke Traag van de provincie Overijssel en Karst Spijkervet, dagelijks bestuurslid van Waterschap Drents Overijssel. De uitgebreide en vernieuwde zuiveringsinstallatie is klaar voor de toekomst.

De capaciteit van de slibgistingsinstallatie op de rioolwaterzuivering Zwolle was onvoldoende. Dit leverde een lage afbraak op van het zuiveringsslib. Hierdoor was er  ook sprake van een geringe biogasproductie. Voor de komende jaren wordt binnen het werkgebied van WDODelta nog een toename van de hoeveelheid te verwerken slib voorzien. Uitbreiding van de capaciteit voor het vergisten van slib was daarom nodig. Daarnaast is de “oude” installatie, bestaande uit twee tanks, geheel gerenoveerd. De totale inhoud van de slibgisting bedraagt nu tienduizend kuub, een verdubbeling ten opzichte van de oude situatie.

Slibgisting rioowaterzuivering Kampen gesloten

Het bleek goedkoper als de uitbreiding van de slibgisting Zwolle werd gecombineerd met het sluiten van de slibgisting op de rioolwaterzuivering in Kampen. Door de gistingsinstallatie Kampen te sluiten, zijn extra en kostbare maatregelen voor gasveiligheid daar niet meer nodig. Op de rioolwaterzuivering in Zwolle wordt nu naast het eigen slib ook dit van zes andere zuiveringen verwerkt, waaronder dat van Kampen.

Energiefabriek

De rioolwaterzuivering Zwolle is omgevormd tot een Energiefabriek. “De vernieuwde rioolwaterzuivering is geheel zelfvoorzienend in het energieverbruik. De warmtekrachtkoppeling-installatie bestaat uit een gasmotor en generator. Het zet biogas dat bij de gisting ontstaat om in elektriciteit. We wekken 5,4 miljoen kWh per jaar op. Dit komt ongeveer overeen met het elektriciteitsgebruik van 1.500 huishoudens,” zegt Kars Spijkervet. “Jaarlijks verbruiken we op de rioolwaterzuivering 3,9 miljoen kWh per jaar. Het overschot aan energie: 1,5 miljoen kWh per jaar leveren we terug aan het elektriciteitsnet. Met deze installatie leveren wij een belangrijke bijdrage aan het bereiken van een doelstelling voor duurzaamheid van ons waterschap, namelijk energieneutraal zijn in 2025.”

Menens met klimaatambities

“Ik ben enorm blij met dit fantastische resultaat. De rioolwaterzuivering is veranderd van een energie gebruikende installatie naar een zelfvoorzienende en energie producerende installatie. Het waterschap laat binnen anderhalf jaar na toetreden in de Alliantie Nieuwe Energie Overijssel zien, dat het haar menens is met de klimaatambities, zegt gedeputeerde Annemieke Traag. “Als provincie Overijssel leveren wij hier graag een bijdrage van 1,3 miljoen euro aan, omdat het bijdraagt aan onze doelstelling. We willen twintig procent nieuwe energie in 2023 en energieneutraal in 2050. Naast de energiewinst is de uitbreiding van de zuiveringscapaciteit van groot belang om te blijven zorgen voor voldoende en schoon water in de regio.”

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Door: redactie

RTV Focus Zwolle is een vernieuwend lokaal RTV station in Zwolle dat plaatselijk nieuws, evenementen, kunst, cultuur, weer, sport en lifestyle brengt op radio, internet en via foto- en video verslaglegging.

Lees ook

Back to top button