Natuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

Rioolwater stroomt in Wavinvijver; massale vissterfte

Zwolle – Een openstaande klep in het rioleringssysteem heeft vrijdagavond voor een massale vissterfte gezorgd in de Wavinvijver. Ook veroorzaakte het een enorme stank rondom de vijver in de wijk Holtenbroek.

Een controleur van HSV De Hengelsport ontdekte vrijdagavond rond kwart voor negen de dode vissen in de vijver bij de Mozartlaan. Hij liet direct het noodplan van de hengelaarsvereniging in werking stellen. Hierdoor werden ook de gemeente Zwolle, het waterschap WDODelta en Sportvisserij Oost Nederland ingeschakeld.

Door een storing was een overstortklep open gegaan waardoor er vervuild rioolwater de Wavinvijver in stroomde. Het veroorzaakte onder meer zuurstofgebrek in het water. Sportvissers en wijkbewoners hebben nog een poging ondernomen de vissen te redden. “Helaas hebben we niet alle vissen kunnen redden,” vertelt Klaas Keen, de voorzitter van HSV De Hengelsport. “Een reddingsactie met een groot visnet leverde bijna geen vis meer op ondanks dat we tot twee uur ’s nachts zijn doorgegaan.”

Dat de sportvissers nauwelijks nog levende vis aantroffen kan betekenen dat de vissen zich via de duikers al naar andere wateren hebben begeven, zoals de Dobbe. Ook kan er sprake zijn van grote vissterfte waarbij de meeste vissen momenteel dood op de bodem van de Wavinvijver liggen.

Het Waterschap laat het vervuilde water weer teruglopen in het riool. Ook pompt men vers water vanuit de Westerveldse Aa de vijver in. WDODelta en de hengelaarsvereniging houden de komende dagen de situatie rondom de vijver scherp in de gaten. Ondertussen doen de meeuwen zich tegoed aan het feestmaal bestaande uit dode vissen in de Wavinvijver.

De gemeente Zwolle was vrijdagavond rond half elf ter plaatse bij de Wavinvijver.

Het vervuilde rioolwater laat de sporen na in de vijver.
Het Waterschap pompt het vuile water het riool in.
De dode vissen zijn een feestmaal voor de meeuwen.

Gerelateerde artikelen

Back to top button