Nieuws uit ZwolleVoorpagina

Rioolheffing in Zwolle gaat met 2,5% omlaag in 2017

Zwolle – In 2017 gaat het tarief voor de rioolheffing met 2,5 % omlaag voor de inwoners van Zwolle. Met 105 euro per huishouden zit Zwolle dan bij de drie laagste tarieven van alle gemeenten in Nederland.

Riool wordt niet standaard na 60 jaar vervangen

Dit komt ondermeer doordat in Zwolle het riool niet standaard na 60 jaar wordt vervangen, zoals wel in veel andere plaatsen in Nederland gebeurd. Wethouder Filip van As: “We monitoren de kwaliteit van het riool en hebben een goed beeld van wat er onder de grond zit en hoe de riolering er aan toe is. Daarom kunnen we precies op het goede moment de riolering vervangen, niet te vroeg, maar ook niet te laat”.

Riool inspecteren met robots

Het inspecteren van de gangen gebeurt met robots uitgerust met een camera. Eén van de voorbeelden van risicogestuurd beheer en innovatief werken. Nu nog wordt ieder jaar 90 kilometer aan riolering geinspecteerd. De gemeente wil kijken of dit ook minder kan, waardoor de kosten nog verder naar beneden gaan.

Goedkoper rioolbeheer en inspelen op klimaatverandering

Het staat allemaal in het nieuwe rioolplan van Zwolle. Naast het goedkoper beheren van het riool staat er in het nieuwe plan ook dat er ingespeeld moet worden op de klimaatverandering. Door frequentere  en hevigere regenbuien moet er meer water worden afgevoerd via het riool. De stad wil deze klimaatconsequenties voor het riool meenemen in de stadsvernieuwingsplannen.

Of de wethouder de rioolplannen allemaal mag doorvoeren wordt binnenkort door de gemeenteraad besloten.

 

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button