
Zwolle – Museum de Fundatie in Zwolle presenteert vanaf 6 september de indrukwekkende tentoonstelling Thuis bij Ter Borch, waarin de beroemde Zwolse kunstenaarsfamilie centraal staat. Maar liefst 70 werken op papier en 35 schilderijen worden naar Zwolle gehaald, afkomstig uit toonaangevende musea en privéverzamelingen uit Nederland, Europa en de VS. Een groot deel van deze topstukken is afkomstig uit het Rijksmuseum, dat een belangrijke bijdrage levert aan deze unieke expositie. Een buitenkans om de meesterwerken van Ter Borch in volle glorie te bewonderen.
Het ‘atelier’ van de familie Ter Borch
Deze bijzondere tentoonstelling vertelt het verhaal van het ‘atelier’ van de familie Ter Borch, waar vader Gerard en zijn kinderen elkaar inspireerden en samenwerkten. Naast de portretten van familieleden, wordt ook het artistieke klimaat in Zwolle belicht, evenals de belangrijke rol van Gesina ter Borch als kunstenares, dichteres en familiearchivaris.
Ter Borch hoort thuis in Zwolle en dat gaan wij groots vieren.’ -Beatrice von Bormann, directeur Museum de Fundatie Zwolle
Het postume portret van Moses ter Borch

3 miljoen euro
Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling is een bijzonder werk: het postume portret van Moses ter Borch, geschilderd door zijn halfzus Gesina. Het Rijksmuseum telde vorig jaar op de kunstbeurs van Tefaf 3 miljoen euro neer voor dit schilderij. Naast dit ontroerende portret van Moses, vormt de tentoonstelling een unieke gelegenheid om het brede oeuvre van de Ter Borch familie te ontdekken. De bruiklenen uit het Rijksmuseum vormen een prachtig overzicht van hun veelzijdigheid, die zich uitstrekt van portretten en karakterstudies tot landschappen en tafereeltjes uit het dagelijks leven in 17de-eeuws Zwolle.
Praktische informatie
De tentoonstelling is te zien van 6 september 2025 tot 1 februari 2026 in Museum de Fundatie. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie, evenals een stadsprogramma met rondleidingen langs locaties in Zwolle die herinneren aan de Ter Borch familie.
Voor meer informatie, zie www.museumdefundatie.nl.


