KabelkrantNieuws uit ZwolleZorg & Welzijn

Stoptober in Isala

Hulp bij stoppen met roken

Zwolle – Op 1 oktober is weer Stoptober gestart, oftewel de maand van de grootste stoppen-met-rokenpoging van Nederland. Een mooi moment, aldus longarts Arnold Huisman, om na te denken over stoppen met roken. “Weet dat je hierbij in Isala goede hulp kunt krijgen.”

“Helaas stoppen de meeste patiënten pas uit zichzelf als er al een vlekje op hun long te zien is of nadat ze een hartinfarct hebben gehad’, vertelt Arnold. ‘Pas dan komt er een schrikreactie en lukt het stoppen opeens wel. Zo zit de mens nu eenmaal in elkaar. Maar mocht je dit kunnen voorkomen door eerder te stoppen, dan is dat natuurlijk veel beter. Want hoe meer je rookt en hoe langer, hoe groter je kans op ellende.”

Grote gezondheidswinst

Stoppen met roken levert grote gezondheidswinst op. “De meeste rokers zijn bang voor longkanker, maar dit is helaas lang niet de enige ziekte waar je als roker meer kans op hebt.”

“Longkanker is niet de enige ziekte waar je als roker meer kans op hebt.” Arnold Huisman, Longarts

 

“Denk ook aan blaas- en strottenhoofdkanker, hersenbloedingen, COPD en andere longziekten, diabetes, dementie, maar ook hart- en vaatziekten.”

Het beste om te doen

“Mensen die roken overlijden gemiddeld 8 tot 10 jaar eerder dan mensen die niet roken en 30% van alle kanker wordt veroorzaakt door roken”, vervolgt Arnold zijn verhaal. “Daarom is stoppen met roken het beste wat je voor jezelf kunt doen. Al na 14 dagen voel je je fitter en verdwijnen de meeste ontwenningsverschijnselen. Het is zeker niet makkelijk, maar echt niet onmogelijk. Zeker niet als je de juiste hulp krijgt.”

Denk je na over stoppen, dan raadt de longarts je aan om dit vooral te bespreken met je huisarts of behandelend arts. “Hij of zij kan je doorverwijzen naar de Stoppen met roken-poli van Isala. Deze hulp wordt vergoed vanuit de basisverzekering, dus ook dat hoeft geen belemmering te zijn. Na een intakegesprek krijg je een jaar lang begeleiding, persoonlijk en in groepsverband. Ook nicotinepleisters en medicatie om het stoppen te vergemakkelijken kunnen we daarbij inzetten. De kans dat je blijvend stopt, is dan veel groter.”

Geen eigen schuld dikke bult

Arnold komt in zijn spreekkamer geregeld patiënten tegen voor wie stoppen met roken heel moeilijk is. “Sommige mensen hebben in hun leven zoveel voor de kiezen gehad. Dan geeft een sigaret een beetje houvast. Zeggen dat ziek worden door roken je eigen schuld is, gaat mij dan ook veel te ver. Al zeg ik weleens tegen een patiënt die tijdens een behandeling blijft roken: ‘Wij steken er als ziekenhuis een hoop tijd en energie in om u beter te maken, maar dan moet u zelf ook wel wat doen.”

Over de tabaksindustrie is Arnold fel. “Het is ongelooflijk wat fabrikanten doen om mensen zo snel mogelijk verslaafd aan nicotine te maken. Zoals het toevoegen van lekkere smaakjes aan sigaretten en zelfs verdovende stoffen. Zo merk je niet dat je luchtwegen geïrriteerd raken en kun je “lekker” door blijven roken. Dit is een essentieel onderdeel van hun eigen verdienmodel ten koste van de gebruiker.”

“Ook de e-sigaret is echt geen gezondere manier om te roken, al wordt dit vaak zo gebracht. Deze manier van roken geeft ook kans op longschade en andere aandoeningen.”

Dochter en opa

Arnold zet zich graag in om te voorkomen dat mensen gaan roken. “Vorig jaar heb ik voorlichting gegeven in groep 8 op de basisschool van mijn dochter. Juist op die leeftijd staan kinderen nog open voor de boodschap hoe zonde het is als je begint met roken. Zonde van je geld – rook je een pakje per dag, dan kost het je 245 euro in de maand! –, maar vooral van je gezondheid. Hopelijk denken ze daarna drie keer na voordat ze eraan beginnen. Mijn eigen opa is gestorven aan longkanker toen hij nog geen 60 was. Ja, wellicht maakt dat ook dat ik mensen graag dit verdrietige lot wil besparen.”

Meer informatie

Lees meer over stoppen met roken en de hulp die de Stoppen met roken-poli u daarbij kan geven.

Gerelateerde artikelen

Back to top button