Nieuws uit ZwollePolitiek & OpinieVoorpagina

Rheingold Express ‘Amnesty trein’ schoof station Zwolle binnen

Zwolle –  Maandag 10 december reed Amnesty’s speciale Write for Rights-trein door Nederland. Om even voor drie uur ’s middags deed de trein Zwolle aan.  De speciale Rheingold Express was voor de gelegenheid omgedoopt tot Amnesty trein om aandacht te schenken aan het jaarlijkse schrijfproject van de mensenrechtenorganisatie.

De trein vertrok maandagochtend uit Amsterdam en reed vervolgens dwars door Nederland. In de bijzondere coupé’s, reizigers die zich voor de gelegenheid hadden aangemeld om brieven te schrijven aan regeringen die het niet zo nauw nemen met de mensenrechten in hun land.  Naast brieven schrijvers waren er ook internationale gasten van Amnesty aan boord: mensen voor wie Amnesty eerder op de jaarlijkse schrijfmarathons in actie kwam.

Radio- en televisiemaker, ondernemer en grote treinfan Erik de Zwart was gastheer in de Write for Rights-trein. Het bekende stemgeluid van de oud radio-dj klonk dan ook veelvuldig door de luidsprekers van de luxe historische trein.

In de gelegenheids-express werden brieven geschreven voor vrouwelijke mensenrechtenactivisten van over de hele wereld. “Vrouwen die demonstreren voor gelijke kansen, kritiek uiten op hun regering, zich niet laten wegsturen van hun land. Want vrouwen die hun nek durven uit te steken krijgen nog vaker dan mannen te maken met (seksuele) intimidatie, lastercampagnes en verkrachting.”, aldus de organisatie.

Foto’s © Peter Denekamp
Rheingold Express De Write for Rights-trein die maandag 10 december door Nederland reed is de Rheingold. Dit is een luxe trein uit 1928 die van Hoek van Holland en Amsterdam door het Rijndal naar Zwitserland reed. De trein bestaat uit verschillende voormalige eersteklas wagons. De meest opvallende is het panoramarijtuig. De enorme koepel van tientallen vierkante meters glas en de comfortabele rood fluwelen fauteuils zorgen ervoor dat je je in de tijd terug waant. Ook zijn er verschillende barretjes, waaronder een pianobar, en een apart rijtuig waarin tijdens de Amnesty rit optredens plaatsvonden.
Foto © Niels Hunnersen

 

Back to top button