Nieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Retourtje winkelcentrum met lijn 1 Stadshagen groot probleem voor ouderen

Haltes voor Milligen en Breecamp veel te ver weg

Zwolle – Oudere inwoners van Stadshagen zien het busververvoer in hun wijk graag verbeteren. Mensen moeten vaak lang lopen of fietsen naar de bushalte en zitten onnodig lang in de bus. Met name voor oudere inwoners van de wijk en mensen die slecht ter been zijn is dit een groot probleem. Dit blijkt uit een onderzoek van Stadshagen TV.

 

Route naar bushalte lijn 1 vanaf Milligers.

 

Ver lopen naar bushalte voor Breecamp en Milligers

Op Stadshagen rijdt lijn 1. Deze dienst maakt een lus door de wijk maar doet de buurten Breecamp en Milligers niet aan. Hierdoor moeten mensen die in Breecamp wonen soms tot 1,4 kilometer lopen of fietsen om de bus naar het winkelcentrum te pakken. Er is wel een halte in Beecamp aan de Eli Heimanslaan, maar deze is niet in gebruik. De buurt Milligers kampt met hetzelfde probleem. Hier kan de loopafstand oplopen tot 900 meter. Door toekomstige woningbouw zal dit probleem steeds groter worden.

Route naar bushalte lijn 1 vanaf Breecamp.

Bus heen wel, bus terug niet

Ook kent de lijn geen dubbele bushaltes. De bus rijdt niet hetzelfde traject heen- en terug maar draait een rondje door de wijk. Een ritje met de bus naar het Winkelcentrum kan, maar hetzelfde traject weer terug is niet mogelijk. Dit is een groot probleem voor de bewoners van het Zonnehuis en het Hoge Huis. De bewoners van deze woonzorgcentra kunnen wel met de bus naar het winkelcentrum. Maar vervolgens instappen bij het winkelcentrum om weer naar huis te gaan is er niet bij. Ouderen die vanaf de winkel met de bus terug willen naar deze woonzorgcentra moeten eerst 550 meter lopen naar de Belvédère laan. Voor veel ouderen is dit niet weggelegd.

Vanuit winkelcentrum terug naar Zonnehuis? Dan eerst paar honderd meter lopen naar halte Belvédèrelaan.

Niet meer naar winkelcentrum kunnen

Eén van de bewoonsters is er heel duidelijk in “Ik vind het heel fout dat je vanaf het winkelcentrum niet terug kan naar het Hoge Huis”. Ook een meneer van in de negentig geeft aan eigenlijk niet meer naar het winkelcentrum te kunnen. “De bus stopt hier en dan stappen wij in om naar het winkelcentrum te gaan. Maar we kunnen niet terug met de bus. We moeten vanuit het winkelcentrum uit hier naar terug lopen. Dat kost me minstens 20 minuten. En ik ben dik 90 en dat kan ik niet meer, ik kan zo ver niet lopen.”. Voor deze groep oudere mensen betekent dit dat ze niet meer naar het winkelcentrum kunnen.

Stadshagen TV deed ook een vragenrondje op straat. Ook toen bleek dat mensen graag dubbele bushaltes willen. De mensen in Breecamp zien graag dat de halte aan de Eli Heimanslaan in gebruik wordt genomen en bij Milligen zien ze ook graag een nieuwe halte.

De onderzoekers bij Stadshagen TV hopen dat de gemeente en de provincie hier aandacht aan willen geven.

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button