EconomieNieuws uit ZwolleVoorpagina

Restaurant Poppe vierde 40 jarig bestaan in ‘historische’ stijl

Zwolle – Een Parijse Bistro in Zwolle. Dat was het idee dat de heer Diks 40 jaar gelden voor ogen had toen hij op 5 februari 1976 restaurant Poppe opende. In een mooi monumentaal pand met veel historie aan de Luttekestraat. Vandaag werd het 40 jarig bestaan in ‘historische’ stijl gevierd met een knipoog naar de voormalige hoefsmederij en natuurlijk de culinaire historie.

Pand met rijke historie

Het pand zelf kent een rijke geschiedenis die verder gaat dan 40 jaar terug. In de 18e eeuw was het de woning van de stadsbeul van de gemeente Zwolle.  Halverwege de 19e eeuw kwam het pand in handen van landeigenaar en logementhouder Albert Kiesbrink. Hiermee kreeg het huis voor de eerste keer de functie van gastvrijheid. Toch werd het bijna 20 jaar later weer verkocht. Dit keer aan een hoefsmid. Drie generaties lang bleef het pand binnen de hoefsmid familie. Maar door de komst van de auto, en daarmee het uit het straatbeeld verdwenen paard, zag de familie zich genoodzaakt de hoefsmederij te sluiten. Voor Peter Diks de kans om in 1976 restaurant Poppe te beginnen.

Restaurant met authentieke sfeer hoefsmederij

Diks besloot om de typische kenmerken van de hoefsmederij te behouden. Dit bepaalt mede de warme sfeer die er heden ten dage bij Poppe hangt. Poppe was ook het eerste restaurant in Nederland met een open keuken. De plek waar nu nog steeds in de typerende Poppe stijl wordt gekookt: Een rijke Franse keuken met klassieke bereidingen. ‘De basis is traditioneel, daar geven we met nieuwe technieken onze eigen draai aan. Tegenwoordig wordt er veel ‘fusion’ gekookt. Zalfjes, moussjes en schuimpjes zijn de trend. Daar gaan we in mee zonder te overdrijven. We werken veel met langzame garing, bij lage temperaturen’, zo vertelt chef kok én Poppe eigenaar Sander Struick.

Naast het restaurant heeft Poppe ook een ‘Huiskamer’, een Gelagkamer en een bar die gebruikt kunnen worden voor besloten partijen.

Poppe was ooit het eerste restaurant in Nederland met een open keuken.
Poppe was ooit het eerste restaurant in Nederland met een open keuken.
24538676230_4e93a63750_z
40 jaar geleden werd restaurant Poppe in Zwolle geopend.
In het pand van Poppe aan de Luttekestraat heeft drie generaties lang een hoefsmederij gezeten. De sfeervolle authentieke elementen zijn nu nog te zien in het restaurant.
In het pand van Poppe aan de Luttekestraat heeft drie generaties lang een hoefsmederij gezeten. De sfeervolle authentieke elementen zijn nu nog te zien in het restaurant.
Nog één keer een hoefsmid voor de deur. Een heel normaal beeld voor het pand tussen 1866 en 1973.
Nog één keer een hoefsmid voor de deur. Een heel normaal beeld voor het pand tussen 1866 en 1973.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 038-2340777 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com
Back to top button