KabelkrantKunst & CultuurNieuws uit HattemNieuws uit ZwolleRegioVoorpagina Hattem

Hattemse Dijkpoort Kunstenares neemt deel aan Biënnale in Litouwen

Zwolle – De Biënnale in de hoofdstad van Litouwen, Vilnius, heeft als thema ‘hologram en hoe beelden en ideeën worden doorgegeven via ‘memes’’, zoals genetische informatie wordt doorgegeven via de genen. Met dat thema ging Hattems kunstenares Edith de Jong in de Dijkpoort aan de slag.

Het creatieve proces, waarbij ze zich verdiepte in de doorgeven verhalen over de Kosmos; van de mythische verhalen uit het oude Egypte van 3300 voor Christus, naar de eerste geschreven vorm Kosmos, door de Griekse filosoof Pythagoras, waarmee het eerste Westerse denken over de Kosmos begon. De Kosmos gezien als ordening en schoonheid.

Wat volgde was de verbeelding van het centraal plaatsen van de zon in plaats van de aarde, de revolutie van Copernicus. En de driehoek, het vierkant en de cirkel van de Japanse Monnik Gibon. Allemaal manieren waarop men probeerde het universum te verbeelden en te duiden, wat de humus werd voor de latere wetenschappelijke Hubble Law en Big Bang. Dit heeft De Jong verbeeld in een 4 meter lang doek van tyvek dat op de internationale Biënnale Vilnius 23 HOLOGRAMA nog een maand te zien is.

In het aansluitende seminar nam Edith als spreker deel om het publiek mee te nemen van de Hanzestad Hattem naar Vilnius, op reis via de doorgegeven ideeën over de Kosmos.

Gerelateerde artikelen

Back to top button