KabelkrantNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleVoorpagina

‘Regentonnen zijn gigantisch in trek’

Waterleidingbedrijf Vitens geeft advies

Zwolle – Droge periodes, afgewisseld met hevige regenbuien, komen steeds vaker voor. Met dorre plantjes en geel gras als gevolg. Door de tuin slim in te richten, blijft deze mooi groen. Zonder dat daar extra drinkwater voor nodig is. Daarom heeft Tuinbranche Nederland het Groene Klimaatplein opgericht. Adriaan (34) is Klimaatpleinambassadeur bij Intratuin Leeuwarden. Samen met zijn collega Rogier (27), helpt hij klanten om hun tuin te verduurzamen.

Het Groene Klimaatplein

Adriaan: “Het Groene Klimaatplein is een initiatief van Tuinbranche Nederland. Wij zijn een van de eerste tuincentra in het Noorden die een Groen Klimaatplein hebben. Het doel is om mensen bewust om te laten gaan met het klimaat; we vertellen hoe ze hun tuin aantrekkelijk kunnen maken voor bijen en vogels, hoe ze regenwater kunnen opvangen en hoe ze hun daken kunnen vergroenen.

Ik ben opgeleid tot Klimaatpleinambassadeur. Veel dingen die in de opleiding aan bod kwamen wist ik zelf eerst ook niet. Zoals wat nou het nut is van een regenton. Naarmate ik meer leerde, kwam bij mij ook het besef dat het belangrijk is om op deze manier met het klimaat bezig te zijn.”

Even Googelen

Adriaan: “Ik merk dat klanten erg geïnteresseerd zijn in het verduurzamen van hun tuin. We hebben ook veel meer regentonnen verkocht sinds het Groene Klimaatplein hier staat. Regentonnen zijn echt gigantisch in trek. Ook omdat de gemeente subsidies verleent; dit stimuleert mensen echt. Niet iedereen weet dat die subsidie bestaat. Ik zou dus ook zeker aanraden om dat even te googelen.

Ik krijg vaak vragen over verschillende type planten. Bijvoorbeeld welke planten goed tegen schaduw kunnen. Of tegen droogte. Ook willen veel klanten weten hoe ze nou een regenton aansluiten. Je plaatst een koppelstuk tussen de regenton en de regenpijp. Dan stroomt alle regen in de regenton. En als de ton op een gegeven moment vol zit, wordt het water automatisch afgevoerd naar de riolering. Zo overstroomt de regenton nooit.

Dat leggen we dan graag even uit. Vorig jaar hebben we zelfs een ‘Aansluitdag’ georganiseerd. We hebben mensen die bijvoorbeeld slecht ter been zijn, geholpen met het aansluiten van hun regenton. Dat was echt een enorm succes. Hartstikke leuk natuurlijk.”

Een groene tuin in de zomer

“Als het hartje zomer is, gaat iedereen de tuin extra water geven. Met een regenton hoef je geen drinkwater te verspillen. In de zomer regent het soms flink. Dan zit ‘ie zo weer vol. Cacaodoppen, boomschors, kokosvezels of houtsnippers werken daarnaast heel goed om vocht vast te houden in de grond. Als je hiervan een laag op de bodem legt, houd je de zonnestralen tegen. Het biedt dus bescherming voor de grond die eronder zit. Er zijn ook planten die tegen droogte kunnen. Die doen het in de zomer dus ook goed.”

Bron
Vitens

Gerelateerde artikelen

Back to top button