BouwNieuws uit ZwolleVoorpagina

Regenboogzebrapad opgelapt; kleurverschillen tussen nieuw en oud

Zwolle – Vorig jaar augustus werd het regenboogzebrabad op de Hanzelaan in Zwolle officieel geopend.  Maar iets meer dan een jaar  later is het pad  al aan een opknapbeurt toe. De gekleurde strepen van de regenboogloper laten los, waardoor er gaten  ontstaan. “Een niet-gepland onderhoud”, volgens het bedrijf dat het pad aanbracht. “Dat het zo los laat hebben we nog niet eerder gezien”.

Thermoplast duurzamer

De strepen van het zebrapad zijn gemaakt van het kunststof materiaal Thermoplast en zijn dus niet geschilderd. Thermoplast is namelijk veel duurzamer dan gewoon schilderen. De thermoplaststroken worden gebrand op het wegdek. Op wegen met matig verkeer blijft thermoplast tot vijf jaar liggen, terwijl een geschilderd zebrapad elk jaar moet worden vernieuwd.

Deelreparatie: kleurverschil

Maar in Zwolle gaat dat dus niet helemaal op. De gekleurde strepen van Thermoplast laten los. Tot grote verbazing van het bedrijf dat het pad heeft aangelegd, Het materiaal wordt door hun veelvuldig gebruikt. Dit hebben ze nog nooit gezien. “Vochtige stenen zouden de oorzaak kunnen zijn of smerig wegdek bij het aanbrengen. Maar dat is hier niet aan de orde”, aldus een zegsman van het bedrijf.  Ze tasten dan ook in het duister over de oorzaak.

Vooralsnog is het zebrapad weer opgelapt. De buitenste rode strook is helemaal opnieuw aangebracht. De overige gaten zijn opgevuld.  Wel ontstaan hierdoor kleurverschillen. De nieuwe thermoplast heeft nog zijn felle kleur, de oude delen zijn vaal geworden.

Nieuwe locatie voor regenboogloper

Of de reparatie de definitieve oplossing is weet het bedrijf niet. Mocht het probleem weer optreden dan zou volgens de zegsman het pad misschien op een andere plek, met een andere ondergrond,  aangelegd moeten worden.

Het regenboogzebrapad, ook wel gaybrapad genoemd, is een initiatief van COC, The Love Boat en de raadsleden Claudia van Bruggen van D66 en Patti Wolthof van PvdA. Met het pad wil Zwolle aangeven dat iedereen mag  zijn wie hij is en wil de gemeente aandacht vragen voor de acceptatie van homoseksualiteit, transgenders en biseksualiteit. Het pad is op zaterdag 6 augustus 2016 in gebruik genomen.

 

 

 

 

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button