Nieuws uit ZwolleOnderwijs & WetenschapVoorpaginaZorg & Welzijn

Regenboogvlag in top bij Zwolse scholen op Coming Out Day

Zwolle –  Bij veel middelbare- en MBO scholen in Zwolle hing dinsdag de regenboogvlag uit op de internationale Coming Out Day. Ook op de Peperbus, het gemeentehuis en vele winkels in de stad wapperde het symbool van de LHBT gemeenschap. De officiële opening van de Zwolse Coming Out Day vond plaats bij het Deltion College.

Studenten zongen tijdens het officiële moment een nummer speciaal voor deze gelegenheid. Verder waren er toespraken van Bert Beun, bestuursvoorzitter van het Deltion en Wethouder Nelleke Vedelaar.

 Hoe belangrijk het is om te weten dat soms studenten naar school en dan iets van zich afgooien omdat niemand mag weten dat je homo, lesbie of transgender bent. Hoe belangrijk het is dat je naar je werk kan gaan en te zijn wat je daadwerkelijk bent.

Bert Beun haalde in zijn speech aan dat het belangrijk is om een veilige leeromgeving te creeëren. Wethouder Nelleke Vedelaar was zeer blij met alle studenten die samen waren gekomen voor de opening van Coming Out Day: “Inmiddels voelt het als een feestdag. Zes jaar geleden toen ik wethouder werd stonden we op het stadhuis. Ik geloof met drie mensen en natuurlijk het COC.” Ze riep op tot applaus, want zo ging ze verder: “Het COC Zwolle en de hele regio maakt het mogelijk om het met elkaar het gesprek aan te gaan. Hoe belangrijk diversiteit is. Hoe belangrijk het is om jezelf te mogen zijn. Hoe belangrijk het is om je hand uit te steken naar iemand die het onwijs moeilijk heeft. Hoe belangrijk het is om te weten dat soms studenten naar school en dan iets van zich afgooien omdat niemand mag weten dat je homo, lesbie of transgender bent. Hoe belangrijk het is dat je naar je werk kan gaan en te zijn wat je daadwerkelijk bent.”

Acteur Boudewijn Koops  sloot de speeches af met een scene uit zijn theatervoorstelling ‘Boys don’t cry’. Hierin werd goed zichtbaar wat het betekent om uit de kast te komen en hoe mensen kunnen reageren. Ter afsluiting werd de regenboogvlag gehesen en werden er regenboogzuurstokken uitgedeeld.

De aandacht voor LHBT-ers is ook in 2016 nog steeds nodig: 70% van de LHBT-ers melden ooit agressie en negatieve uitingen te hebben meegemaakt. Door de vlag uit te hangen vraagt de gemeente Zwolle aandacht voor de acceptatie van homoseksualiteit, transgenders en biseksualiteit.De gemeente staat daarom op 11 oktober, Coming Out Day, stil bij het feit dat in Zwolle iedereen mag zijn wie hij is en mag houden van wie hij of zij wil.

 

 

Gerelateerde artikelen

Back to top button