LifestyleNieuws uit ZwolleVoorpagina

Regenboogfestival op Deltion College; ‘Liefde is Liefde’

Door: Chantal Kuipers

Zwolle – Hoe bereiken we dat iedereen zich in zijn eigen wijk veilig kan voelen, ongeacht herkomst, geaardheid, sekse of geloof? Die vraag stond donderdag 18 oktober centraal tijdens het regenboogfestival op het Deltion College.

Uit de kast in een hok

“Kom je eindelijk uit de kast, word je gelijk weer in een hokje geduwd. Dan ben je opeens die lesbische collega of die homoseksuele vriend.” Hiermee begon de speech van Mounir Samuel. Hij sprak over vooroordelen en jezelf mogen zijn. Boven alles gaf hij de opdracht om niet langer te kijken naar verschillen, maar naar de overeenkomst tussen mensen. Omdat verbinding vaak ligt in wat je met elkaar deelt.

Diversiteit en geloof

Het geloof, de kerk en diversiteit speelde ook een rol. Want waar kun je als LHBTI – er gelovige terecht als je graag een zegen wilt over je relatie? De mensen van de ‘Wijde kerk’ vertelden er alles over. In Zwolle kun je als gelovige LHBTI terecht bij de Doopsgezinde Gemeente Zwolle en de opstandingskerk. De kerken voldoen niet altijd aan de gehele criteria die de Wijde kerk heeft opgesteld. Op de website kan er worden bekeken aan welke voorwaarden de kerken voldoen.  Ook Jolanda Molenaar, theologe in opleiding en transgenderpastor vertelde haar persoonlijke verhaal.

Workshops

Bezoekers konden meedoen aan verschillende workshops over onder andere religie en sport. Daarnaast was er ook een informatiemarkt waar mensen zich over verschillende onderwerpen konden laten informeren. GGD IJsselland was aanwezig om te vertellen over de gevoelens die je kunt hebben voor anderen en de organisatie deelde gratis condooms uit. Boekhandel Vrolijk uit Amsterdam verkocht een groot assortiment aan zogenoemde ‘roze’ producten zoals boeken en dvd’s.

Het doel van het festival was inspireren, ontmoeten en handvatten te bieden bij de problemen die LHBTI – ers ervaren. Dat is zeker gelukt want met tweehonderd mensen was het festival uitverkocht.

– Lesbisch: Een vrouw die zich emotioneel/fysiek aangetrokken voelt tot vrouwen.
– Homoseksueel: Een man die zich emotioneel/fysiek aangetrokken voelt tot mannen.
– Biseksueel: Een man of vrouw die zich zowel emotioneel als fysiek aangetrokken voelt tot mannen als vrouwen.
– Transgender: Parapluterm voor mensen die zich niet identificeren met het bij geboorte toegekende geslacht.
– Intersekse conditie: een parapluterm voor aangeboren condities waarbij het geslacht verschilt van wat medici als norm beschouwen voor mannen- en vrouwenlichamen.
Meer bekijken
💬 WhatsApp ons! Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06-22461723 of stuur een mail: rtvfocuszwolle@gmail.com

Lees ook

Bekijk ook
Close
Back to top button