KabelkrantKunst & CultuurNatuur & DuurzaamNieuws uit ZwolleOnderwijs & Wetenschap

Onderzoek naar de duurzame potentie van shape-changing textiles

Zwolle – Stel je voor: je draagt een jas of zit op een bank die zich niet alleen aanpast in vorm aan jou, maar ook aan je omgeving. Hoe zou dat eruit zien? En in hoeverre helpen dit soort producten ons bewustere en duurzamere keuzes te maken? Naar onder andere deze vragen gaat het ArtEZ lectoraat Mode het komende jaar onderzoek doen. Het onderzoek wordt gefinancierd vanuit een KIEM GoCi regeling van Regieorgaan SIA.

Steeds meer bedrijven, ontwerpers en andere creatieve professionals in de textiel- en modesector en in de (interieur)architectuur richten zich op de ontwikkeling van innovatieve, duurzame materialen. De ontwikkeling van adaptieve en responsieve textiele materialen (‘shape-changing textiles’) is een innovatie waarbij textiel actief van vorm kan veranderen in interactie met de drager of met de omgeving.

Duurzaam gedrag stimuleren

In dit onderzoek kijken de betrokken onderzoekers en ontwerpers in hoeverre deze shape-changing textiles onze relatie met onze omgeving ten goede kunnen veranderen. Ze richten zich hierbij op textiel voor de modesector, en (interieur) architectuur. Wat gebeurt er als een ogenschijnlijk levenloos iets als textiel, responsief wordt? Verandert dat onze houding ten opzichte van onze omgeving en objecten?

Door textiel en het ontwerpproces te benaderen vanuit een ander perspectief, waarin niet de mens centraal staat, maar de stof zelf, hopen de onderzoekers meer te weten te komen over de rol die textiel kan spelen in een transitie naar een duurzamere toekomst.

Deze shape changing textiles zijn een bron van materiële en meer-dan-menselijke kennis, en laten zien wat het betekent om te ontwerpen voor verandering in de context van duurzaam menselijk gedrag

Pauline van Dongen is de ontwerper en hoofdonderzoeker van dit Kiem GoCI-project

Meer-dan-menselijke kennis

Pauline van Dongen zal vanuit ArtEZ het onderzoek leiden. Van Dongen heeft haar eigen ontwerpstudio, en is gespecialiseerd in verschillende innovatieve toepassingen van textiel. Wat dit onderzoek uniek maakt, is dat het niet zozeer focust op de technologische kant van het ontwikkelen van deze shape-changing textiles, maar ook kijkt naar de achterliggende ontwerpprincipes.

Wat betekent het om met een materiaal te werken, dat zelf ook een eigen leven gaat leiden als het wordt toegepast? En wat kunnen we leren van ecologische processen? Pauline: “Ecologische processen en principes zijn synoniem met transformatie. Deze shape changing textiles zijn een bron van materiële en meer-dan-menselijke kennis, en laten zien wat het betekent om te ontwerpen voor verandering in de context van duurzaam menselijk gedrag”.

Op de hoogte blijven van dit onderzoek?

Houd dan de projectpagina in de gaten. Hier publiceert men updates zodra die er zijn. Volg ook het Lectoraat Mode op Instagram, en neem een kijkje op de website van Pauline van Dongen.

Ga naar projectpagina

Bekijk de website van Pauline van Dongen

Volg het Lectoraat Mode op instagram

Bron
Artez

Gerelateerde artikelen

Back to top button