Kunst & CultuurNieuws uit ZwolleVoorpagina

The Big Draw Nederland voor het eerst in Zwolle

Zwolle – Je voelt, ruikt, proeft, hoort en kijkt je ogen uit dit jaar tijdens de allereerste The Big Draw Zwolle. Op 17 september houdt Zwolle samen met The Big Draw Nederland een eerste tekenfestival. Dit betekent vooral een bomvol tekenprogramma waar Zwollenaren zich in kunnen onderdompelen. Kunstenaars, inwoners en bezoekers kijken, luisteren, tekenen, maken, proeven en onderzoeken samen in de stad het thema van dit jaar: ‘Drawing with Senses’.

Initiator

The Big Draw Zwolle initiator is Renee Rienties. Renee is al vier jaar internationaal manga / comics coördinator en wilde graag ook een keer een Big Draw in haar eigen stad Zwolle. Dit was dit jaar mogelijk want in Nijmegen was 2023 vooral het jaar dat ze buiten de Gelderse grenzen gingen programmeren. In Nijmegen is immers het Nederlandse Big Draw hoofdkwartier met een landelijke functie in het internationale The Big Draw netwerk.

Renee is coördinator voor Zwolle en samen met het landelijke team zet ze nu een heel tof programma neer in Zwolle. Vanaf dag 1 werd het Big Draw plan omarmt door de gemeente, culturele partners en kunstenaars. Na diverse gesprekken met het culturele speelveld kwamen er ook goeie ideeën voor een inspirerend programma voor de Zwolse Big Draw.

Met het thema Drawing with Senses nodigen ze het publiek uit hun focus te verleggen van extern naar intern; wat vertellen jouw zintuigen je bijvoorbeeld over hoe je omgaat met wat er om je heen gebeurt?
Met al deze zintuigen gaan ze vervolgens experimenteren in diverse workshops, expo’s, educatieprogramma’s en performances.

Plekken in het centrum

Op diverse plekken in het centrum zullen projecten plaatsvinden waar diverse kunstenaars en organisaties aan meedoen. Buiten is het bij Blue Bayou, voor de grote kerk, Bennie in de Basis en diverse pop-up plekken in het centrum. Culturele partners De Stadkamer, Museum De Fundatie, het Fraterhuis, Het Langhuis en andere zetten hun deuren open. En wel voor een inspirerend binnen programma. Je vind er prikkelende activiteiten waarnaar je mag kijken, luisteren of waarbij je zelf aan de slag gaat.

Scholen, culturele partners, kunstenaars en winkeliers dragen hiervoor allemaal hun steentje bij om het tekenfeest tot een succes te maken. Het volledige programma is online te vinden op www.thebigdrawnederland.nl (kies stad Zwolle).

Ramen route

Een beeldmerk en vast onderdeel van het nationale Big Draw festival is de ramen route. Daarbij stellen winkeliers en horeca zaken hun ramen ter beschikking. Het is dan een canvas voor een getekend kunstwerk van een van de vele deelnemende kunstenaars. De ramen route expositie is voor iedereen bereikbaar en 24/7 te zien.

The Big Draw Nederland

The Big Draw Zwolle is onderdeel van The Big Draw Nederland en viert daarom ook een beetje feest met de Big Draw bakermat Nijmegen. Daar wordt het al de 10e keer gehouden. De afgelopen jaren heeft de organisatie in Nijmegen de formule van The Big Draw doorontwikkeld. En deze editie uitgebreid naar andere steden in Nederland. Dit jaar voor het eerst buiten de Gelderse grenzen.

Ze trappen af met The Big Draw Nijmegen op 9 en 10 september om op 16 september neer te strijken in Arnhem. Op 17 september in Zwolle, en op 23 september in Dordrecht.  Tevens sluiten ze het tekenfeest af op 24 september in Zutphen. De week voorafgaand aan het festival is in elke stad als vanouds een ruim educatief kunst programma voor scholen. De organisatie van The Big Draw Nederland ligt in handen van stichting P-Art, www.p-art.world.

Over Stichting P-Art

The Big Draw Nederland wordt georganiseerd door non-profit stichting P-Art. Anita Waltman is de algemeen directeur en hoofdorganisator van The Big Draw Nederland. Angela Vissers is vanaf dag één de mede-organisator van het Big Draw festival. P-Art wil de kunst naar het publiek brengen en mensen inspireren met kunstzinnige events, community-art projecten, performances en placemaking in de publieke ruimte. P-Art heeft de ambitie om The Big Draw breder uit te dragen door het hele jaar festival overstijgend activiteiten te houden.

Zowel op het vlak van educatie en participatie als daarbuiten. The Big Draw Nederland blijft laagdrempelig, creatief, vrij, urban en iedereen heeft plezier! Anita Waltman “Volstrekt vreemden creëren onder begeleiding van kunstenaars samen de meest geweldige dingen”.

Gerelateerde artikelen

Controleer ook
Close
Back to top button