112 nieuwsNieuws uit ZwolleVoorpaginaZorg & Welzijn

Reddingshonden trainen tussen slooppuin oude Cinema de Kroon

Zwolle – Zaterdag werd door de Stichting Reddingshondenwerkgroep Overijssel (RWO) getraind in de oude De Kroon bioscoop in Zwolle.  De locatie, waar door Scheffer Groep sinds een week of drie wordt gesloopt, blijkt perfect als puinlocatie om reddingshonden te trainen.

Irene de Winter van RWO vertelt: “Wij hebben, met heel veel dank aan de Scheffer Groep, de mogelijkheid gehad om te trainen in de oude Cinema de Kroon te Zwolle. Wij waren met 11 teams, bestaande uit een hond en geleider”.

Reddingshond Bohdi
Reddingshond Bohdi

Het doel van een puintraining is om de honden en geleiders te leren omgaan met het zoeken naar vermiste personen tussen brokstukken, nissen en ruimtes die moeilijk toegankelijk zijn. De coaches zetten zo realistisch mogelijk ‘slachtoffers’ in scene.

De Winter: “We maken gebruik van het zeer sterke reukvermogen van de honden. Door wekelijkse en realistisch opgezette oefeningen houden we het niveau hoog, het gehele jaar door één keer per weekend van 9 tot 4 uue ’s middags te trainen.”

Aardbeving of explosie

Bij bepaalde rampen is de hulp van goed getrainde honden onontbeerlijk voor het vinden van slachtoffers. Zoals bijvoorbeeld bij mensen die, na een aardbeving of een explosie, onder het puin bedolven liggen. Ook vermiste personen, zoals mensen met suïcidale neigingen, dementie of andere problemen, maar ook kinderen die verdwaald zijn, kunnen door reddingshonden worden opgespoord.

spencer
Reddingshond Spencer in actie op puinlocatie Cinema de Kroon

Opleiden en inzetten deskundige reddingshondenteams

De Stichting Reddingshondenwerkgroep Overijssel is een in 1995 opgerichte organisatie met vrijwilligers en is door ANBI als goed doel erkend. Belangeloos zet de stichting zich in voor de maatschappij. Het doel is het opleiden en inzetten van deskundige reddingshondenteams om vermiste personen op te sporen in Overijssel, Nederland en omringende landen.

Reddingshond Topf
Reddingshond Topf

Giften van derden

De zoekacties naar vermiste personen -bijvoorbeeld kinderen of dementerenden- zijn veelal op verzoek van familieleden van vermiste personen en in samenwerking met de politie/KLPD. RWO is kosteloos oproepbaar bij vermissingen. Voor de inzetten en opleiding zijn o.a. veiligheidskleding en communicatiemiddelen essentieel. Hiervooris RWO volledig afhankelijk van giften van derden.

Reddingshonden Overijssel

Gerelateerde artikelen

Geef een antwoord

Back to top button